Začetek turistične sezone obetaven

20. maj. 2022 / 16:20
S turistično sezono v prvih štirih mesecih smo lahko zadovoljni!

Zavod za turizem Idrija redno pridobiva podatke s področja turizma, z namenom učinkovitega trženja idrijskega turizma na vseh ravneh. S spremljanjem mesečne statistike o prihodih in prenočitvah turistov v destinaciji Idrija pridobimo tudi številne druge podatke - od kje turisti prihajajo, kakšne nočitve iščejo, kje so raje - v mestu ali na podeželju, ipd.

Podatke zbiramo iz baze vplačanih turističnih taks (ttaksa.si).

V prvi štirih mesecih letošnjega leta smo v Idriji zabeležili 3.867 nočitev, kar je sicer 25% manj kot leta 2019. Vzrok je mesec februar, ko je bila epidemiološka slika v Sloveniji izjemno slaba (podatkov z letoma 2021 in 2020 ne moremo primerjati, saj sta bili to leti pandemije, ko so lahko turistični ponudniki nudili nastanitve samo poslovnim gostom). Če pa pogledamo podatke po mesecih, vidimo, da smo tako v marcu, kot v aprilu zabeležili občutno večje število nočitev, kot v enakem obdobju leta 2019. 

Največ gostov (65%) je bilo iz Slovenije, od tujih gostov pa so prevladovali Nemci in Francozi. Povprečno so gostje v Idriji ostali 2,3 dni.

graf_jan_apr_2022