40. Festival idrijske čipke

07. giugno. 2022 / 00:00
V Idriji bo od 17. do 19. junija potekal že 40. Festival idrijske čipke.

Festival idrijske čipke s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljanih čipk ohranja njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. 

Kljub temu, da gre pri idrijski čipki  za več stoletno prenašanje znanja, pa pri tem ne smemo pozabiti, da se je le-to ohranilo tudi zaradi svoje inovativnosti in kreativnosti. Dokaz temu je vsakoletni številni vpis otrok in odraslih v v Čipkarsko šolo Idrija, kot številni tradicionalni, moderni in eksperimentalni klekljani izdelki, ki prihajajo iz Idrijskega in jih najdemo ne samo povsod po svetu, temveč tudi v vesolju.

Idrijska čipka se ohranja in gre v korak s časom in ohranja ter v korak s časom gre tudi Festival idrijske čipke, zato je letošnji slogan hudomušno provokativen in se po idrsko sprašuje: "Kwa baš s tem?"

Na to vprašanje bomo odgovarjali vse do festivala in na festivalu samem z bogatim strokovnim in spremljevalnim programom, ki bo temeljil na bogati dediščini tako Idrijskega kot Slovenskega. 

Celoten program najdete na >>