Esperienze

Okusi izbrano

Želite okusiti najboljše iz Idrijskega? V Centru za obiskovalce, ki predstavlja izhodišče za potepanje po Idriji, vam pripravimo degustacijo dobrot, ki se ponašajo s certifikatom "Idrija izbrano"- habance, ocvirkovca, želševka, geruš, mlečni in mesni izdelki lokalnih sirarjev, med, čaji ter ostale tradicionalne dobrote lokalnih proizvajalcev.

Sprejemamo skupine do 25 oseb, ponudbo pa vam oblikujemo po vaših željah.

Za več informacij pokličite ali pišite:

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

TeachOUT - zabava za vse generacije

Raziskujte Idrijo in njeno okolico na moderen, zabaven in poučen način z aplikacijo TeachOUT.

Poti, ki so na voljo v aplikaciji TeachOUT so:

Aplikacija TeachOUT podjeta Locatify je na voljo v spletnih trgovinah Google Play in iStore in je brezplačna. Uporablja jo lahko vsak na svoji pametni mobilni napravi (mobilni telefon ali tablica). Mobilna naprava vas bo z GPS vodila od točke do točke, kjer boste reševali posamezne naloge in izzive ter raziskovali in odkrivali posebnosti Geoparka Idrija. Ko boste na točki rešili vse naloge in izzive vam bo aplikacija podala napotke, kako do naslednje točke.

Več informacij na:

http://www.geopark-idrija.si/si/geopark/227/mobilna-aplikacija-teachout/

Zjalca pripoveduje

Pustolovščina za male in velike, z interaktivno zasnovano razstavo, ki z video predstavitvami, animacijami, gibljivimi modeli in maketami odgovarja na vprašanja:

  • Kako je nastala Zemlja?
  • Zakaj je pot do Idrije tako ovinkasta?
  • Kje se nahajajo dinozavrove stopinje in kako so se tam znašle?
  • Kam moramo splezati, da doživimo najlepše idrijske razglede?
  • Zakaj je Divje jezero divje?
  • Zakaj je pod Idrijo toliko rovov?
  • S katero kamnino lahko rišem in katero najdem v nakitu?

Razstavo najdete v Centru za obiskovalce na Prelovčevi 5 v Idriji, odprta pa je vsak dan med 09:00 in 17:00 uro.

​ 

 

 

Lov na Perkmandlčkov zaklad

Lov na Perkmandlčkov zaklad je doživetje za vso družino, kjer se starši in otroci podate na nepozabno pustolovščino in skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rudnika spoznate različne rudarske poklice. S pravim rudarskim delom in rešitvijo nalog boste našli jamski zaklad in morda celo srečali rudniškega škrata Perkmandlca.

Doživetje Lov na Perkmandlčkov zaklad je prejemnik certifikata "Idrija Izbrano".

Vse dodatne informacije najdeta na:

http://www.cudhg-idrija.si/lov-na-perkmandlckov-zaklad/

Zapisano v kamninah

Razstava "Zapisano v kamninah" predstavlja izvrstno izhodišče za potep po Idriji. Ogledate si jo lahko samostojno ali pa z vodniki interpretatorji, ki vas bodo popeljali na zanimivo, interaktivno popotovanje v geološko preteklost.  Z animacijami in video predstavitvami, maketami ter modeli boste spoznali zgodbo o idrijskem nastanku ter se seznanili z našo bogato naravno, kulturno in tehniško dediščino. 

Razstava je odprta vsak dan med 09:00 in 17:00 uro, nahaja pa se v Centru za obiskovalce na Prelovčevi 5 v Idriji. 

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

 

Mir na travnati preprogi

Lara Lapajne Golob v krajih 1000 metrov nad morjem razvija svojo življenjsko in poslovno zgodbo, ki v sebi združuje ljubezen do narave. S tradicionalnimi ročnimi postopki, po navodilu babic in prababic, iz zelišč izvabi blagodejne »esence«in jih preoblikuje v zeliščne pripravke in izdelke pod blagovno znamko Hiša zelišč.

Doživetje Mir na travnati preprogi je prejemnik certifikata "Idrija izbrano.

V Deželi doživetji Log pa za goste pripravlja unikatna doživetja za sproščujoč ali aktivno preživet dan v objemu narave. Več na: https://www.dezeladozivetijlog.si/mir-na-travnati-preprogi/

Vrt Vile Sibile

V deželi doživetij Log visoko med gorami, kjer se širna polja dotikajo Neba in Sonce boža travne bilke, živi mlada ljubiteljica narave, po imenu Vila Sibila.

Vrt Vile Sibile je skrit in odmaknjen od vrveža velikih mest in hrupnih cest. Skriva se v kotičku mogočnega posestva na malem hribčku med gostim drevjem in nizkim grmovjem. Do njega vodi ozka stezica. Ko ga zagledaš, te najprej prevzameta vonj in lepota pisanih zdravilnih in drugih cvetočih rastlin. Sredi vrta stoji dom Vile Sibile. 

Bi ga rad/a tudi ti obiskal/a?

Več informacij na:

https://www.dezeladozivetijlog.si/vrt-vile-sibile/

Čajanka v objemu zelišč

Dobrodošli v deželi zelišč. Prepustite se doživetju in razvajanju brbončic. Prisedite k čajanki, kjer vas bomo razvajali z okusi izbranih zeliščnih čajev in pogostili z domačim pecivom. Spoznali boste kombinacije zelišč, ki pričarajo zanimive okuse in zdravijo naše telo.

Povabite družbo svojih prijateljev, znancev, družinske člane ali sorodnike in preživite družabne trenutke ob pogovoru v čudoviti naravi. Pozabite na vsakodnevni stres, skrbi, naloge in cilje. Prepustite se trenutkom in ljudem, ki so ob vas. Začnite ceniti vašo srečo in to, kar že imate.    

Doživetje Čajanka v objemu zelišč je prejemnik certifikata "Idrija izbrano". 

Več informacij na:

https://www.dezeladozivetijlog.si/cajanka-v-objemu-zelisc/

Frudl špancir

Frudl špancir je doživetje kulture idrijskih rudarjev in žena skozi jedi in pijače ter sprehod mimo najpomembnejših znamenitosti, ki so tudi del Unescove svetovne dediščine. Na 2,5 km dolgem kulinaričnem potepu se obiskovalci ustavijo na petih postajah, ki vsaka po svoje razkrivajo bogastvo lokalne kulinarike in dodajajo svoj košček v mozaik raznolikih okusov idrijske rudarske preteklosti. Vsem jedem in pijačam je skupna uporaba kakovostnih, lokalno pridelanih sestavin. 

In kaj je frudl? Odgovor se skriva v špancirju. Vabljeni.

Doživetje Frudl špancir je prejemnik certifikata "Idrija izbrano."

Več na:

https://slabnik.com/idrijafoodwalk/