Doživetja

Lov na Perkmandlčkov zaklad

Lov na Perkmandlčkov zaklad je doživetje za vso družino, kjer se starši in otroci podate na nepozabno pustolovščino in skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rudnika spoznate različne rudarske poklice. S pravim rudarskim delom in rešitvijo nalog boste našli jamski zaklad in morda celo srečali rudniškega škrata Perkmandlca.

Doživetje Lov na Perkmandlčkov zaklad je prejemnik certifikata "Idrija Izbrano".

Vse dodatne informacije najdeta na>>

 

Zapisano v kamninah

Razstava "Zapisano v kamninah" predstavlja izvrstno izhodišče za potep po Idriji. Ogledate si jo lahko samostojno ali pa z vodniki interpretatorji, ki vas bodo popeljali na zanimivo, interaktivno popotovanje v geološko preteklost. Z animacijami in video predstavitvami, maketami ter modeli boste spoznali zgodbo o idrijskem nastanku ter se seznanili z našo bogato naravno, kulturno in tehniško dediščino. 

Razstava se nahaja v Centru za obiskovalce na Prelovčevi 5 v Idriji in je odprta v času delovanja Turistično informacijskega centra. Za voden ogled je potrebna predhodna najava:

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

Urnik >>

TeachOUT - zabava za vse generacije

Raziskujte Idrijo in njeno okolico na moderen, zabaven in poučen način z aplikacijo TeachOUT.

Poti, ki so na voljo v aplikaciji TeachOUT so:

Aplikacija TeachOUT podjeta Locatify je na voljo v spletnih trgovinah Google Play in iStore in je brezplačna. Uporablja jo lahko vsak na svoji pametni mobilni napravi (mobilni telefon ali tablica). Mobilna naprava vas bo z GPS vodila od točke do točke, kjer boste reševali posamezne naloge in izzive ter raziskovali in odkrivali posebnosti Geoparka Idrija. Ko boste na točki rešili vse naloge in izzive vam bo aplikacija podala napotke, kako do naslednje točke.

Več informacij na:

https://www.geopark-idrija.si/dozivetja/z-aplikacijo-po-geoparku/

Pivsko doživetje v neandertalčevi deželi

Ste vedeli, da se je nazadnje zvarilo pivo v Idriji pred 191 leti v pivovarni Karla Weinzerla?

In to tradicijo je po 191. letih obudila Pivovarna Zajc, katere lastnik je Jože Podobnik, ki je v enem letu iz varjenja piva naredil slastno doživetje, ki ga pričnete z degustacijo lokalnih dobrot in vodo. Da, prav ste prebrali, kakovostna voda je namreč ena glavnih sestavin dobrega piva. Doživeto vam predstavijo proizvodnjo, pri tem pa ste deležni degustacije različnih vrst piva, ki jih v pivovarni Zajc varijo. 

Svojo bogato znanje o pivovarstvu so v združili z bogato idrijsko-cerkljansko dediščino, ki je njihova osnovna formula zgodbe o uspehu. Vsekakor doživetje, ki ga ne boste pozabili, zato so tudi prejemniki certifikat Idrija izbrano.

Za rezervacije pokličite na:
T: 05 37 43 916 ali pišite na 
E: 

Zjalca pripoveduje

Pustolovščina za male in velike, z interaktivno zasnovano razstavo, ki z video predstavitvami, animacijami, gibljivimi modeli in maketami odgovarja na vprašanja:

 • Kako je nastala Zemlja?
 • Zakaj je pot do Idrije tako ovinkasta?
 • Kje se nahajajo dinozavrove stopinje in kako so se tam znašle?
 • Kam moramo splezati, da doživimo najlepše idrijske razglede?
 • Zakaj je Divje jezero divje?
 • Zakaj je pod Idrijo toliko rovov?
 • S katero kamnino lahko rišem in katero najdem v nakitu?

Razstavo najdete v Centru za obiskovalce na Prelovčevi 5 v Idriji, odprta je v času delovanja Turistično informacijskega centra Idrija. 

Urnik >>

 

 

Pohod po Feldbanu

Trasa Feldbana predstavlja odlično enodnevno potepanje skozi zgodovino vojnega obdobja, mimo številnih naravnih znamenitosti UNESCO globalnega geoparka Idrija. Možnih je več poti in dostopov. Najdostopnejša poteka po Francoski cesti do vrha Ključ, pohodniško zahtevnejšim pa priporočamo pot nad reko Idrijco z izhodiščem v Podroteji, mimo Divjega jezera.

Več o Fedlbanu in organiziranem pohodu >>

Pohod je tudi del Poti miru, ki vključuje oglede dediščine 1. svetovne vojne na širšem območju od Alp do Jadrana. 

Poletni vodeni ogledi Poti miru >>

 

 

E-KOLOško KOLOvratenje

Podajte se na pot iz mestnega središča na idrijsko podeželje z lahkotnim obratom pedala!

E-KOLOško KOLOvratenje je projekt, s katerim želijo v Hostlu Idrija obiskovalcem Idrije približati idrijsko podeželje, razprostrto po okoliškem hribovju na ekološko odgovoren in trajnosten način. Osem povsem novih Scott SubActive E-Ride električnih koles z Boschevim motorjem in baterijo, ki zdrži celodnevno raziskovanje, vam bo omogočilo spoznavanje kulturnih, tehničnih in naravnih značilnosti UNESCO globalnega Geoparka iz prve roke in vas obogatilo za edinstveno doživetje zares raznolikega idrijskega podeželja.

Več informacij na >>

Okusi izbrano

Želite okusiti najboljše iz Idrijskega? V Centru za obiskovalce, ki predstavlja izhodišče za potepanje po Idriji, vam pripravimo degustacijo dobrot, ki se ponašajo s certifikatom "Idrija izbrano"- habance, ocvirkovca, želševka, geruš, mlečni in mesni izdelki, med, čaji ter ostale tradicionalne dobrote lokalnih proizvajalcev.

Sprejemamo skupine do 25 oseb, ponudbo pa vam oblikujemo po vaših željah.

Za več informacij pokličite ali pišite:

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

Mir na travnati preprogi

Lara Lapajne Golob v krajih 1000 metrov nad morjem razvija svojo življenjsko in poslovno zgodbo, ki v sebi združuje ljubezen do narave. S tradicionalnimi ročnimi postopki, po navodilu babic in prababic, iz zelišč izvabi blagodejne »esence«in jih preoblikuje v zeliščne pripravke in izdelke pod blagovno znamko Hiša zelišč.

Doživetje Mir na travnati preprogi je prejemnik certifikata "Idrija izbrano".

V Deželi doživetji Log pa za goste pripravlja unikatna doživetja za sproščujoč ali aktivno preživet dan v objemu narave. Več na: https://www.dezeladozivetijlog.si/mir-na-travnati-preprogi/

Vrt Vile Sibile

V deželi doživetij Log visoko med gorami, kjer se širna polja dotikajo Neba in Sonce boža travne bilke, živi mlada ljubiteljica narave, po imenu Vila Sibila.

Vrt Vile Sibile je skrit in odmaknjen od vrveža velikih mest in hrupnih cest. Skriva se v kotičku mogočnega posestva na malem hribčku med gostim drevjem in nizkim grmovjem. Do njega vodi ozka stezica. Ko ga zagledaš, te najprej prevzameta vonj in lepota pisanih zdravilnih in drugih cvetočih rastlin. Sredi vrta stoji dom Vile Sibile. 

Bi ga rad/a tudi ti obiskal/a?

Več informacij na:

https://www.dezeladozivetijlog.si/vrt-vile-sibile/

Čajanka v objemu zelišč

Dobrodošli v deželi zelišč. Prepustite se doživetju in razvajanju brbončic. Prisedite k čajanki, kjer vas bomo razvajali z okusi izbranih zeliščnih čajev in pogostili z domačim pecivom. Spoznali boste kombinacije zelišč, ki pričarajo zanimive okuse in zdravijo naše telo.

Povabite družbo svojih prijateljev, znancev, družinske člane ali sorodnike in preživite družabne trenutke ob pogovoru v čudoviti naravi. Pozabite na vsakodnevni stres, skrbi, naloge in cilje. Prepustite se trenutkom in ljudem, ki so ob vas. Začnite ceniti vašo srečo in to, kar že imate.    

Doživetje Čajanka v objemu zelišč je prejemnik certifikata "Idrija izbrano". 

Več informacij na:

https://www.dezeladozivetijlog.si/cajanka-v-objemu-zelisc/

Frudl špancir

Frudl špancir je doživetje kulture idrijskih rudarjev in žena skozi jedi in pijače ter sprehod mimo najpomembnejših znamenitosti, ki so tudi del Unescove svetovne dediščine. Na 2,5 km dolgem kulinaričnem potepu se obiskovalci ustavijo na petih postajah, ki vsaka po svoje razkrivajo bogastvo lokalne kulinarike in dodajajo svoj košček v mozaik raznolikih okusov idrijske rudarske preteklosti. Vsem jedem in pijačam je skupna uporaba kakovostnih, lokalno pridelanih sestavin. 

In kaj je frudl? Odgovor se skriva v špancirju. Vabljeni.

Doživetje Frudl špancir je prejemnik certifikata "Idrija izbrano."

Več na:

https://slabnik.com/idrijafoodwalk/

Okusi meščanskega čebelnjaka

 

Meščanski čebelnjak je bil zgrajen leta 1925, naročil ga je domačin Franc Lapajne, velik trgovec s čipkami. Za realizacijo čebelnjaka je poskrbel mizarski mojster Jože Kenda, narejen pa je bil po vzoru oziroma po sliki iz nemške strokovne čebelarske knjige, izdane leta 1910.

Posebnost tega čebelnjaka, ki ga ločuje od tradicionalne forme slovenskega čebelnjaka je razširjeni osrednji del, izdelan iz mrežastih oken tankih profilov. Čebelnjak namreč ni bil namenjen le ukvarjanju s čebelami, ampak so ga lastniki, člani idrijske družine Lapajne, uporabljali tudi za občasno sestankovanje in druženje s prijatelji ter prostočasno uživanje.

Vabljeni na druženje pred čebelnjakom s pokušino medu lokalnih čebelarjev in dobrot iz medu.

Potrebne so predhodne rezervacije, zato pokličite ali pišite:

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

 

#pridiklekljaj

Ali znate klekljati? Potem vas vabimo na klekljanje v Idrijo, vabimo, da postanete del idrijske zgodbe in dodate svoj delček v mozaik idrijske nesnovne kulturne dediščine. Postanite so-avtor mozaika čipk, ki stoji pred Čipkarsko šolo Idrija in odraža nasprotje med trdim rudarskim delom ter nežnim klekljanjem.

Sodelujete lahko na več načinov:

 • "PRIDI" - vzorček #pridiklekljaj prideš skekljat v Čipkarsko šolo Idrija;
 • "PRINESI" - vzorček #pridiklekljaj, ki je objavljen na spodnji povezavi natisnite, sklekljajte čipko po navodilih ter jo prinesite v Čipkarsko šolo Idrija;
 • "POŠLJI" - držite se navodil pod "prinesi", čipko pa nato pošljite na naslov Čipkarske šole Idrija.

Vse dodatne informacije najdete na >>

Delavnica izdelave žlikrofov

Ste gurman in radi okušate tradicionalno kulinariko? 

Potem je delavnica izdelave žlikrofov kot nalašč za vas. Vstopite v svet tradicionalne idrijske kulinarike ter odkrijte skrivnosti priprave in izdelave teh posebno oblikovanih in polnjenih testenin.

Seveda vas jih ne bomo naučili samo izdelati, temveč jih bomo na koncu tudi pojedli s tradicionalnimi ali sodobnimi omakami, ki jih na idrijskem strežemo poleg žlikrofov.

Delavnica je za minimalno 5 in maksimalno 15 oseb, za ceno in ostale informacije pa pokličite ali pišite:

T: 05 37 43 916
E: tic@visit-idrija.si

Letenje v tandemu z jadralnim padalom

Želite leteti svobodno kot ptica in resnično začutiti naravo… edinstveno in vznemirljivo doživetje letenja v tandemu z jadralnim padalom čaka na vas. Doživite čar letenja nad čudovito pokrajino z razgledom od Julijcev do Jadranskega morja. Za letenje idealni pogoji, ki jih imamo, nam omogočajo, da lahko letimo skozi vse leto. Naši izkušeni inštruktorji bodo poskrbeli, da boste doživeli nepozabno izkušnjo.

Kaj je vključeno v doživetje?

 • Tandemski polet z jadralnim padalom,
 • vodenje izkušenega pilota,
 • prevoz na štart,
 • 100 % zabava in čudoviti razgledi.

Informacije in prijave:

T: 031 514 309
E: