Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori - FAQ

Idriji pravimo tudi biser UNESCO dediščine, saj se ponaša kar s tremi UNESCO designacijami. Dediščina živega srebra v Idriji je skupaj s španskim Almadénom priznana na globalnem nivoju, saj je vpisana na UNESCO Seznam svetovne kulturne dediščine, dediščine vsega človeštva. Celotno območje občine Idrija je zaradi izjemnih geoloških in drugih naravnih danosti in znamenitosti del mreže UNESCO globalnih geoparkov. Klekljanje idrijske čipke pa je skupaj s klekljanjem slovenske čipke vpisano na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Idrija leži 56 km od prestolnice Ljubljane. Vanjo se lahko pripeljete z avtomobilom ali avtobusom. V kombinaciji z vlakom pa se lahko pripeljete iz smeri Ljubljane, Postojne in Kopra do Logatca in pot proti Idriji nadaljujete z avtobusom. Idrija je dobro avtobusno povezana z Ljubljano in Tolminom, zato je avtobus dobra izbira. Iz Ljubljane ali z obale lahko v Idrijo pridete z avtomobilom po avtocesti A1, ki jo zapustite na odcepu Logatec in sledite cestnim oznakam od Logatca, Hotedršice in Godoviča do Idrije. Iz Nove Gorice pridete v Idrijo v smeri Ajdovščine ali Tolmina. Iz Posočja pridete v Idrijo v smeri Tolmin–Idrija, iz Škofje Loke pa v smeri Žiri. 

https://www.visit-idrija.si/sl/destinacija/kako-do-nas/

Idrijska kulinarika je zgodba preprostih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin, ki se sestavljajo v neprecenljive kulinarične bisere. V ospredju so idrijski žlikrofi, ki jih najdete v vsaki idrijski restavraciji, edinstveno kulinarično zgodbo pa zaokrožujejo smukavc, prfarski štruklji, ocvirkovca in zeljševka. V Idriji sta kar dva prejemnika Michelinovih priznanj za leti 2020 in 2022: Hotel Jožef (Bib Gourmand) in Kendov Dvorec (Michelin plate).
Seznam vseh ponudnikov najdete na: https://www.visit-idrija.si/sl/nacrtuj/restavracije/

Raziščite raznoliko ponudbo nastanitev od apartmajev, gostišč in mladinskega hostla v centru mesta do turističnih kmetij v okolici. Za prestižno doživetje Idrije pa izberite butični Hotel Jožef ali se pustite razvajati na čarobnem Kendovem dvorcu! Če potujete z avtodomom, se lahko ustavite v Camperstopu Inzaghi nad mestno avtobusno postajo.
Seznam vseh ponudnikov najdete na: https://www.visit-idrija.si/sl/nacrtuj/nastanitve/

V središču mesta se na Prelovčevi 5 nahaja Turistično informacijski center Idrija, kjer boste dobili vse informacije o Idriji in njeni okolici. V okviru TIC-a si lahko ogledate tudi zanimivo razstavo Zapisano v kamninah, ki predstavlja odlično izhodišče za raziskovanje Geoparka Idrija, in si izberete primeren spominek lokalnih rokodelcev.

https://www.geopark-idrija.si/dozivetja/center-za-obiskovalce/

Idrija je središče klekljanja idrijske čipke, zato lahko idrijsko čipko kupite na različnih lokacijah. Poleg trgovine v Turistično informacijskem centru in Čipkarski šoli Idrija so vam na voljo tudi izdelki lokalnih klekljaric: 

https://www.idrijskacipka.si/default.asp?mid=sl&pid=modul_it&wid=14416

Celotno območje Idrije je Geopark Idrija. Da boste dobili celotno predstavo o tem, kaj je geopark in kaj lahko v njem zanimivega počnete, vam priporočamo, da si ogledate Center za obiskovalce Geoparka Idrija in njihovo razstavo Zapisano v kamninah, na kateri boste spoznali, kaj in kje je geopark in kaj vse vam ponuja. Zagotovo boste odkrili vse tiste skrite kotičke Idrijskega, za katere do sedaj niste vedeli.

Da. Imamo pregledno karto pohodnih in kolesarskih poti, ki jo najdete v Turistično informacijskem centru in pri ponudnikih. Imamo pa tudi brošure posameznih območij s podrobnim zemljevidom. Če so vam bolj všeč digitalizirani zemljevidi, jih najdete na: 

https://www.geopark-idrija.si/dozivetja/pohodne-in-kolesarske-poti/

V Idriji si lahko izposodite električna kolesa v Hostlu Idrija ali Hotelu Jožef.

https://www.hostel-idrija.si/elektricna-kolesa/

Vstopnice lahko kupite na sami lokaciji, priporočamo pa vam nakup skupne vstopnice, s katero ne prihranite le denarja, temveč tudi čas: https://www.visit-idrija.si/sl/nacrtuj/paketi/

Idrija nima urejenega kopališča, ima pa naravne tolmune in območja vzdolž Idrijce in Belce, ki so primerna za kopanje v vročih poletnih dneh. Najbolj priljubljeno med domačini je območje Lajšta v Krajinskem parku Zgornja Idrijca. 

https://www.geopark-idrija.si/dozivetja/krajinski-park-zgornja-idrijca/

Večina parkirišč v Idriji je še vedno brezplačnih. V samem centru Idrije lahko brezplačno parkirate nad parkirno hišo Spar. Tik poleg vhoda v Antonijev rov je parkirišče, kjer je možno brezplačno parkirati za 2 uri, izven mesta pa sta dve veliki brezplačni parkirišči, in sicer pred Zdravstvenim domom Idrija in pred trgovino TUŠ ob vstopu v mesto iz ljubljanske smeri.

V Krajinskem parku Zgornja Idrijca velja poseben parkirni režim, zato priporočamo, da se v času od julija do avgusta tja iz mesta podate z brezplačnim avtobusom: http://www.geopark-idrija.si/dozivetja/krajinski-park-zgornja-idrijca/