O destinaciji Idriji

ODKRIJTE osupljive naravne in kulturne znamenitosti UNESCO Globalnega Geoparka Idrija peš ali s kolesom. 
RAZIŠČITE več kot pol tisočletja dolgo tradicijo rudarstva v nekoč drugem največjem rudniku živega srebra na svetu.
OBČUDUJTE prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke v slovenski prestolnici klekljane čipke. 
OKUSITE idrijske kulinarične dobrote, ustvarjene iz izbranih in lokalno dostopnih sestavin.

Idrija je zaradi svoje bogate kulturne dediščine članica Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Več o slovenskih zgodovinskih mestih najdete na povezavi.

GEO Koordiate: 46.002946, 14.02784

Raziščite

Raziščite več kot pol tisočletja dolgo tradicijo rudarstva v nekoč drugem največjem rudniku živega srebra na svetu. Legenda pravi, da je leta 1490 škafar ob namakanju škafa v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi. Od tistega trenutka dalje je Idrija, naše najstarejše rudarsko mesto, neločljivo povezana z izjemno redko in dragoceno kovino – živim srebrom. Idrija in njeno skrivnostno podzemlje sta danes prežeta z dediščino živega srebra, ki je od leta 2012 vpisana na Unescov Seznam svetovne dediščine vsega človeštva. 

Več >>

 

Občudujte

 

Občudujte prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke v slovenski prestolnici klekljane čipke. Iz Idrije se je od konca 17. stoletja spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v bližnjo in daljno okolico. Idrijsko čipko občudujejo po celem svetu, njena univerzalna vrednost pa ji je bila priznana z vpisom na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Več >>

Okusite

Okusite idrijske kulinarične dobrote, ustvarjene iz izbranih in lokalno dostopnih sestavin. Nepogrešljiv del gostinske ponudbe v Idriji predstavljajo idrijski žlikrofi: z začinjenimi krompirjevimi kroglicami polnjene testenine značilne oblike, ki nosijo nacionalno in evropsko oznako Zajamčena tradicionalna posebnost. K vsaki idrijski pojedini zagotovo sodijo še zeljna enolončnica smukavc, slana potica ocvirkovca, drobnjakova zeljševka, skutni prfarski štruklji in požirek geruša, edinstvene pelinove grenčice.

Več >>

Odkrijte

Odkrijte osupljive naravne in kulturne znamenitosti UNESCO Globalnega Geoparka Idrija. Na pohodniških ali kolesarskih izletih skozi neokrnjeno naravo Geoparka spoznajte idrijsko podeželje, oglejte si slikovite vodne pregrade – klavže, ki kraljujejo v strmih soteskah okoliških rek, sprehodite se po poti idrijskih naravoslovcev ob rudniškem vodnem kanalu – Rakah – in doživite mistično atmosfero Divjega jezera.

Več >>