O destinaciji Idrija

Poltisočletna zgodba Idrije se je pričela z odkritjem redke in dragocene tekoče kovine – živega srebra. Vznemirljivo odkritje je privabljalo številne nove rudarje in kmalu se je razvila živahna rudarska naselbina, nad katero je od leta 1533 bdel rudniški grad Gewerkenegg. Živo srebro je ob odkritju postopka amalgamacije v 16. stoletju z odkritjem južnoameriških rudnikov srebra in zlata pridobivalo na svojem pomenu in idrijski rudnik je kmalu postal drugi največji proizvajalec te edine tekoče kovine na svetu, na tujem pa je slovel po odlični tehnični opremljenosti.
Z rastjo rudnika se je Idrija v 18. stoletju razvila v drugo največje mesto na Kranjskem, kamor so se priseljevali delavci iz številnih dežel. Njen svetovljanski značaj so poudarjali nekateri najvidnejši predstavniki domačega in evropskega razsvetljenstva. Na tehničnem področju je izstopal politehnik in konstruktor klavž Jožef Mrak, medtem ko sta Idrijo na mednarodni zemljevid postavila sloveča naravoslovca tirolski zdravnik Giovanni Antonio Scopoli in bretanski kirurg Balthasar Hacquet.
Med ženami rudarjev se je že v 17. stoletju razširila dejavnost izdelovanja klekljanih čipk, ki so zaradi svoje lepote in nežnosti predvsem pri premožnejših slojih uživale visok ugled. Najslavnejša klekljarica je bila domačinka Ivanka Ferjančič, ki je bila odlična klekljarica in prva učiteljica v idrijski čipkarski šoli.

 

Idrija. Biser UNESCO dediščine.

Raziščite

Raziščite več kot pol tisočletja dolgo tradicijo rudarstva v nekoč drugem največjem rudniku živega srebra na svetu. Legenda pravi, da je leta 1490 škafar ob namakanju škafa v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi. Od tistega trenutka dalje je Idrija, naše najstarejše rudarsko mesto, neločljivo povezana z izjemno redko in dragoceno kovino – živim srebrom. Idrija in njeno skrivnostno podzemlje sta danes prežeta z dediščino živega srebra, ki je od leta 2012 vpisana na Unescov Seznam svetovne dediščine vsega človeštva.

 

Občudujte

Občudujte prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke v slovenski prestolnici klekljane čipke. Iz Idrije se je od konca 17. stoletja spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v bližnjo in daljno okolico. Idrijsko čipko občudujejo po celem svetu, njena univerzalna vrednost pa ji je bila priznana z vpisom na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Okusite

Okusite idrijske kulinarične dobrote, ustvarjene iz izbranih in lokalno dostopnih sestavin. Nepogrešljiv del gostinske ponudbe v Idriji predstavljajo idrijski žlikrofi: z začinjenimi krompirjevimi kroglicami polnjene testenine značilne oblike, ki nosijo nacionalno in evropsko oznako Zajamčena tradicionalna posebnost. K vsaki idrijski pojedini zagotovo sodijo še zeljna enolončnica smukavc, slana potica ocvirkovca, drobnjakova zeljševka, skutni prfarski štruklji in požirek geruša, edinstvene pelinove grenčice.

Odkrijte

Odkrijte osupljive naravne in kulturne znamenitosti UNESCO Globalnega Geoparka Idrija. Na pohodniških ali kolesarskih izletih skozi neokrnjeno naravo Geoparka spoznajte idrijsko podeželje, oglejte si slikovite vodne pregrade – klavže, ki kraljujejo v strmih soteskah okoliških rek, sprehodite se po poti idrijskih naravoslovcev ob rudniškem vodnem kanalu – Rakah – in doživite mistično atmosfero Divjega jezera.