ODKRIJTE zgodovino živosrebrove rude
Odkrijte, kako je svetlikajoča se snov, ki jo je po legendi leta 1490 odkril škafar (izdelovalec lesenih posod), spremenila življenje Idrijčanov, in vstopite v skrivnostni svet podzemlja rudarskega vsakdana.
Vstopite v svet izbranih okusov!
Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere. Najbolj prepoznavni so idrijski žlikrofi z nacionalno in evropsko oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, k vsaki idrijski pojedini pa zagotovo sodita še smukavc in ocvirkovca. Okrepčajte se s prfarskimi štruklji, poskusite drobnjakovo zeljševko in se s šilcem geruša podajte na raziskovanje bogatega sveta idrijskih okusov.
Okusite skrivnostno praznično rudarsko jed!
Idrijski žlikrofi so testenine, polnjene z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. V Idriji jih zagotovo pripravljajo že vsaj sto petdeset let, ni pa povsem znano, ali njihova oblika posnema Napoleonov klobuk, ali so se k nam razširili iz alpskega prostora. Kakorkoli že, z bákalco – tradicionalno omako iz koštrunovega mesa –, ob pečenki ali v jurčkovi omaki idrijski žlikrofi danes predstavljajo nepogrešljiv del gostinske ponudbe našega najstarejšega rudarskega mesta.
Spoznajte lokalne jedi, navdihnjene s tradicijo!
Vsakodnevni jedilnik rudarskih družin so v preteklosti sestavljale jedi, pripravljene iz izbranih sestavin, pridelanih na domačem vrtu. Smukavc – zeljno juho s krompirjem – lepo dopolnjuje slana ocvirkova potica, kot priljubljeno okrepčilo pa služijo sočni skutni prfarski štruklji. Na svojevrsten način se lahko posladkate tudi z zeljševko – drobnjakovo potico – in tako zaokrožite kulinarično izkušnjo, navdihnjeno z večstoletno tradicijo.
Posladkajte se s čipkasto sladico!
Tortica Rezi je Idrija v malem – z rdečkastimi odtenki spominja na barve idrijskega podzemlja in njegovega cinabaritnega bogastva, medtem ko s sladkorno čipko na čokoladni podlagi izpostavlja mehkejšo in bolj prefinjeno plat mesta. Tortica Rezi je leta 2015 zmagala na natečaju za naj sladico na Festivalu idrijske čipke, od takrat naprej pa uspešno ohranja mesto najbolj priljubljene sladice v Idriji, ki jo izdeluje Gostilna pri Škafarju.
Krepčilen požirek za uvod v idrijsko pojedino!
Geruš je bila nekdaj močna alkoholna pijača, ki so jo knapi pripravljali z mešanjem pelinovega čaja in čistega alkohola. Grenka pijača je med rudarji kmalu postala priljubljen način za lajšanje vsakodnevnih tegob. Danes je pelinova grenčica z dodatkom zelišč priljubljeno darilo, grenak požirek geruša pa se kot aperitiv dobro prileže ostalim idrijskim specialitetam.
Izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti - 20. avgusta 2022!
Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.