UNESCO globalni Geopark Idrija

Osupljive naravne lepote čakajo, da jih odkrijete!

UNESCO Globalni Geopark Idrija leži na skoraj 300 km2 površine in je območje z izjemnimi naravnimi danostmi. Podajte se na eno od kolesarskih in pohodniških poti, prežetih s številnimi turističnimi znamenitostmi in kulinaričnimi posebnostmi. Geopark združuje in povezuje naravo, kulturo in tradicijo z najrazličnejšimi aktivnostmi, muzeji, informacijskimi centri, gostilnami, kmečkimi turizmi in lokalnimi trgovinami z domačo obrtjo. Podpira in spodbuja izdelovanje in trženje domače obrti, razvoj turistične ponudbe na podeželju, skrbi za izobraževanje lokalnih vodičev, prvenstvena naloga geoparkov pa je varovanje narave in njena promocija.

Doživetje idrijske čipke

Spoznajte idrijsko čipko skozi čas in se tudi sami preizkusite v prepletanju niti, navitih na kleklje.

Od časov živega srebra do danes

Oglejte si dediščino Idrijskega in stopite v skrivnostno podzemlje rudarskega vsakdana.

Paket svetovne dediščine

Oglejte si najimenitnejše objekte dediščine živega srebra.

Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija

Nepozabno doživetje za družine, posameznike, skupine in šole ter odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravne in kuturne dediščine Geoparka Idrija!

Na razstavo "Zapisano v kamninah", ki je na ogled v Centru za obiskovalce se lahko podate sami ali pa z vodniki-interpretatorji, ki vas bodo popeljali na zanimivo, interaktivno popotovanje v geološko preteklost. Z maketami, modeli, eksponati, animacijami in video predstavitvami boste spoznali zgodbo o idrijskem nastanku ter se seznanili z našimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi.

Razstava predstavlja izvrstno izhodišče, da se po njenem ogledu odločite, kam v naravo jo boste mahnili in kaj si boste ogledali. 

 

Edinstvena doživetja za pohodnike in planince

Idrija je raj za rekreativne pohodnike in planince, saj na številnih poteh, ki jih nudi, najdete izjemne skrite zaklade narave Unesco Globalnega Geoparka. 

HLEVIŠE (905m) - Iz mesta do Hleviške planine vodi prijetna, lepo označena pot, primerna tudi za družine z otroki. Okrepčate se lahko v planinski koči, če pa pot nadaljujete iz vrha proti grebenu v Gostilni Beli kamen.
JAVORNIK (1240m) - Pot po razglednih vrhovih nad Črnim Vrhom. Na poti se lahko okrepčate v Pirnatovi planinski koči ali pa se odpravite nazaj v Črni Vrh in se okrepčate v Gostilni Metka.
JELENK (1107m) - Na ogled krniškega grebena se odpravite iz Spodnje Kanomlje.
HUDOURNIK - Z višino 1148m je vrh Hudournika najlepša razgledna točka Vojskarske planote.

IDRIJSKO CERKLJANSKA PLANINSKA POT - Pot je dolga 184 km po razgibanem svetu od Porezna do Javornika. Označena je z običajnimi Knafelčevimi markacijami, včasih z dodano strešico. Skozi Unesco Globalni Geopark Idrija vodita tudi Slovenska planinska pot in Via Alpina. Več pohodnih poti z zemljevidi najdete na spletni strani Geoparka Idrija.

Rekreacija vse dni v letu

Kolesarske poti skozi slikovite pokrajine z nepozabnimi razgledi!

Idrijska okolica ponuja nešteto možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Ena od teh je tudi kolesarjenje tako v neposredni bližini mesta, z ogledom okoliških naravnih, kulturnih in tehničnih znamenitosti, kot po idrijskih planotah, kjer lahko občudujete dih jemajoče razglede na okoliška hribovja in neokrnjeno naravo ter okušate dobrote domačih sirarjev in čebelarjev.

Na spletni strani Geoparka Idrija najdete opise vseh kolesarskih poti, kot tudi podroben zemljevid, ki ga imamo na voljo tudi v našem Turistično informacijskem centru

 

Kjer je gostoljubje doma

Obiščite zelene planote na stičišču dinarskega in alpskega sveta!

Idrijske planote so polne kakovostnih lokalnih pridelovalcev hrane. Preizkusite zdravilne napitke iz zelišč, ki rastejo v svežini neokrnjene narave idrijskih hribov. Na višinskih kmetijah izpod rok predanih domačinov nastajajo izvrstni mlečni izdelki in siri, prostrani gozdovi in pašniki pa omogočajo pridelavo kakovostnega medu in čebeljih izdelkov. Za domače kosilo in spoznavanje lokalne kulinarike so vam na voljo številne restavracije, gostilne in kmečki turizmi.

Teden evropskih geoparkov

Naravna in kulturna dediščina zaživi!

V pomladnem času Teden evropskih geoparkov po vsej Evropi postreže z bogatim naborom javnih dogodkov in predstavitev, kjer glavno vlogo prevzameta bogastvo in raznolikost naravne in kulturne dediščine. Udeležite se geološke študijske ekskurzije ali medgeneracijskega sprehoda ob Rakah, ob spremstvu zagrizenih zanesenjakov pa odkrijte dediščino prve in druge svetovna vojne v idrijski okolici. 

 

UNESCO zgodba živega srebra

Naj vas očara pol tisočletja dolga zgodba idrijskega živega srebra!

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra.

Idrijska čipka

Naj vas osupne prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke!

Idrija je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet.

Idrijski žlikrofi in kulinarika

Vstopite v svet izbranih okusov!

Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere

Načrtuj