UNESCO globalni Geopark Idrija

Osupljive naravne lepote čakajo, da jih odkrijete!

UNESCO Globalni Geopark Idrija leži na skoraj 300 km2 površine in v sebi združuje nekatere najprepoznavnejše spomenike naravne in kulturne dediščine Idrijskega. Podajte se na eno od kolesarskih in pohodniških poti, prežetih s številnimi turističnimi znamenitostmi in kulinaričnimi posebnostmi. Oglejte si slikovite vodne pregrade – klavže, ki kraljujejo v strmih soteskah okoliških rek ter doživite mistično atmosfero Divjega jezera, enega največjih in najzanimivejših kraških izvirov v Sloveniji.

Doživetje idrijske čipke

Spoznajte idrijsko čipko skozi čas in se tudi sami preizkusite v prepletanju niti, navitih na kleklje.

Paket svetovne dediščine

Oglejte si najimenitnejše objekte dediščine živega srebra.

Od časov živega srebra do danes

Oglejte si dediščino Idrijskega in stopite v skrivnostno podzemlje rudarskega vsakdana.

Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija

Vaša vstopna točka v UNESCO Globalni Geopark!

Center za obiskovalce je odlično izhodišče za raziskovanje bogate naravne in kulturne dediščine Geoparka Idrija. Vodniki-interpretatorji vas bodo popeljali na potovanje v geološko preteklost, kjer vam bodo predstavili nastanek razgibanega idrijskega površja in značilnosti predalpskega sveta ter razložili, kako se je tem naravnim pogojem na Idrijskem prilagodil ves živi svet. Iztočnica, da si po obisku Centra vse skupaj ogledate tudi v naravi.

 

Edinstvena dediščina in doživetja

Izkusite veličino naravne dediščine!

Odkrijte vznemirljive poglede na idrijski tektonski prelom in spoznajte geološko sestavo enega največjih živosrebrovih rudišč na svetu, ki pritegne s svojim rudnim bogastvom. Ob Rakah – rudniškem vodnem kanalu – se po poti idrijskih naravoslovcev sprehodite do Divjega jezera in v edinstvenem muzeju v naravi občudujte raznoliko floro in favno. Najbolj opreznim v Geoparku ne bodo ušle niti dinozavrove stopinje!

Rekreacija vse dni v letu

Slikovita pokrajina nepozabnih doživetij!

Idrijska okolica ponuja nešteto možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. V poletnih mesecih se ohladite v bistrih tolmunih reke Idrijce ali pa se sprostite ob muharjenju na slovito marmorirano postrv. Preizkusite se na eni od kolesarskih ali pohodnih poti, občudujte dih jemajoče razglede na okoliška hribovja in neokrnjene gozdove. Visoke planote se v zimskih mesecih prelevijo v pravi poligon za zimske športe.

 

Kjer je gostoljubje doma

Obiščite zelene planote na stičišču dinarskega in alpskega sveta!

Idrijske planote so polne kakovostnih lokalnih pridelovalcev hrane. Preizkusite zdravilne napitke iz zelišč, ki rastejo v svežini neokrnjene narave idrijskih hribov. Na višinskih kmetijah izpod rok predanih domačinov nastajajo izvrstni mlečni izdelki in siri, prostrani gozdovi in pašniki pa omogočajo pridelavo kakovostnega medu in čebeljih izdelkov.

Teden evropskih geoparkov

Naravna in kulturna dediščina zaživi!

V pomladnem času Teden evropskih geoparkov po vsej Evropi postreže z bogatim naborom javnih dogodkov in predstavitev, kjer glavno vlogo prevzameta bogastvo in raznolikost naravne in kulturne dediščine. Udeležite se geološke študijske ekskurzije ali medgeneracijskega sprehoda ob Rakah, ob spremstvu zagrizenih zanesenjakov pa odkrijte dediščino prve in druge svetovna vojne v idrijski okolici. Več: http://www.geopark-idrija.si/si/

 

UNESCO zgodba živega srebra

Naj vas očara pol tisočletja dolga zgodba idrijskega živega srebra!

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra.

Idrijska čipka

Naj vas osupne prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke!

Idrija je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet.

Idrijski žlikrofi in kulinarika

Vstopite v svet izbranih okusov!

Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere

Načrtuj