Za kolesarje

Rekreacija vse dni v letu – slikovite kolesarske poti z nepozabnimi razgledi

Kolesarjem je Idrijsko hribovje pisano na kožo. Ponuja pester izbor kolesarskih poti za vsak okus, za gorska in treking kolesa, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših vzdržljivostnih poti za izkušene kolesarje. Vzponi na idrijske vrhove vas bodo prevzeli z nepozabnimi razgledi, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji spusta.

Na spletni strani Geoparka Idrija najdete opise vseh kolesarskih poti, kot tudi podroben zemljevid, ki ga imamo na voljo tudi v našem Turistično informacijskem centru

 

KOLESARJENJE PO KRNIŠKI PLANOTI (kondicijsko zahtevna) 

Pancala je izhodiščna točka za kolesarski izlet po kjer pot nadaljujete po cesti mimo spomenika iz druge svetovne vojne do cerkvice sv. Florjana, v kateri je na ogled vrhunski mozaik Marka Ivana Rupnika, od tu pa se vam ponuja tudi imeniten pogled na središče Krnic, dom dveh odličnih idrijskih sirarjev Pr Kendu in Krnčan. Mlečni izdelki, ki nastajajo izpod njihovih pridnih rok so tudi dobitniki certifikata Idrija izbrano in jih na poti mimo lahko tudi kupite ali pa samo degustirate. 
Več na >>

0001Panorama2

KOLESARJENJE PO KRAJINSKEM PARKU ZGORNJA IDRIJCA (primerno za družine z otroki) 

Pot lahko začnete kar v centru Idrije pri glavni avtobusni postaji skozi park Mejca. Po dobrih 2 kilometrih poti so na ogled čudoviti izviri v Podroteji, malo naprej pa ena največjih idrijskih naravnih znamenitosti Divje jezero in tektonsko okno Strug. Na sotočju Belce in Idrijce je urejeno naravno kopališče Lajšt, kjer se lahko v poletnem času osvežite in preizkusite z otroci v družabnih igrah, kot so »Človek ne jezi se«, »Vokalca, »Tančula – ristanc«, ipd., ki jih najdete na predstavitveni točki Geoparka Idrija »Prodišče je igrišče«. Pot iz Lajšta lahko nadaljujete s kolesom ali peš po dolinah Idrijce ali Belce, kjer si lahko ogledate znamenite klavže, vodne zapornice, ki so nekoč služile plavljenju lesa za potrebe rudnika in mesta, nekateri pa jih imenujejo kar slovenske piramide.

vojsko-foto Samo Trebizan arhiv www.visit-idrija.si

 

Načrtuj