Skoči na vsebino

Idrijska čipka

Naj vas osupne prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke!

Idrija je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet. Ob tradicionalnem znanju se danes v Idriji razvijajo novi pristopi in inovativni izdelki, ki čipko umeščajo v sodobne tokove mode in umetnostne obrti. Geografska označba »Idrijska čipka« jamči kakovost klekljane idrijske čipke s točno določenega območja, veščini klekljanja idrijske čipke pa je bila njena univerzalna vrednost priznana s skupnim vpisom enote »Klekljanje čipk v Sloveniji« na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Čipkarska šola Idrija

Spoznajte najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu!

Čipkarska šola Idrija neprekinjeno deluje že vse od leta 1876 in zagotavlja, da se bodo vedno novi rodovi učili znanj in spretnosti ročno izdelane idrijske čipke. Ob spoštovanju tradicije se bo čipka v Idriji z mladostnimi pristopi razvijala tudi v prihodnje. A Čipkarska šola Idrija ni zgolj izobraževalna ustanova – v šolskih prostorih si lahko ogledate razstavo ročno izdelanih idrijskih čipk učenk in učencev, se preizkusite v klekljanju, kupite kakovostne izdelke z idrijsko čipko in opremo za njihovo izdelavo ali pa se prijavite na vsakoletno tekmovanje v klekljanju.

Doživetje idrijske čipke>>

več

Mestni muzej Idrija

Vstopite v zakladnico idrijske čipke!

Na gradu Gewerkenegg domuje pregledna razstava Idrijska čipka – z nitjo pisana zgodovina, ki idrijsko čipko postavi v širši geografski in zgodovinski kontekst, obiskovalca pa od prvih začetkov čipkarstva v naših krajih popelje vse do najbolj sodobnih načinov uporabe te klekljane mojstrovine. Pozdravila vas bo celo kovinska čipka, oči pa si boste lahko spočili na skoraj neskončnih prepletih najslavnejše čipke, t. i. Jovankinega prta.

 

več

Trgovine in studii z idrijsko čipko

Živahna tradicija prodaje idrijske čipke!

Številne trgovine in studii omogočajo obiskovalcem Idrije pristen in neposreden stik z živahno dejavnostjo novo nastajajočih ročno klekljanih idrijskih čipk, bodisi v tradicionalnih tehnikah ali z inovativnimi sodobnimi pristopi. Sprehodite se po trgovinicah v mestnem središču, poklepetajte z entuziastičnimi lastniki in domov odnesite svoj košček prefinjenega čipkastega okrasa. 

 

več

Tradicionalna in sodobna čipka ali čipka malo drugače

Vznemirljiv preplet tradicije in sodobnosti!

Ne zgolj laneni ali bombažni sukanec v belih odtenkih, temveč tudi kovinske niti v zlatih in srebrnih barvah, dodatki drugih materialov in drzne oblike predstavljajo bogat nabor sodobne idrijske čipke. Idrijska čipka, ki še vedno krasi opremo idrijskih domov, je danes v modi cenjena kot estetsko oblikovan nakit ali modni dodatek, prefinjeno je všita v oblačila, hkrati pa zaželena tudi kot protokolarno darilo.

Izdelki s klekljano idrijsko čipko>>

 

več

Festival idrijske čipke

Tradicionalna prireditev, zazrta v prihodnost!

Festival idrijske čipke s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljanih čipk ohranja njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. Idrija se v času junijskega festivala prelevi v živahno čipkarsko središče, kjer se izmenjujejo znanja o tej prefinjeni spretnosti, prenašajo izkušnje na nove generacije in tkejo močna prijateljstva, ki kakor tisočere nevidne niti povezujejo ljudi širom sveta. 

41. festival idrijske čipke smo izvedli tudi zaradi zvestih sponzorjev in donatorjev >>

 

več

UNESCO zgodba živega srebra

Naj vas očara pol tisočletja dolga zgodba idrijskega živega srebra!

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra.

Idrijski žlikrofi in kulinarika

Vstopite v svet izbranih okusov!

Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere

UNESCO globalni Geopark Idrija

Osupljive naravne lepote čakajo, da jih odkrijete!

UNESCO Globalni Geopark Idrija leži na skoraj 300 km2 površine in v sebi združuje nekatere najprepoznavnejše spomenike naravne in kulturne dediščine Idrijskega.

Načrtuj