Restavracije

Idrijska kulinarika je zgodba preprostih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin, ki se sestavljajo v neprecenljive kulinarične bisere. V ospredju so idrijski žlikrofi, ki jih najdete v vsaki idrijski restavraciji, edinstveno kulinarično zgodbo pa zaokrožujejo smukavc, prfarski štruklji, ocvirkovca in zeljševka. Nazdravite s šilcem geruša in se podajte na raziskovanje lokalnih okusov!

 

Prihod
Odhod
Število gostov
Idrija izbrano
gostilne in gostišča
lokalne dobrote
restavracije
turistične kmetije
Gostilna Kos

Tomšičeva ulica 4, 5280 Idrija

Tel.: 041 222 901

Email:

V Gostilni Kos vam postrežejo z znamenitimi idrijskimi žlikrofi, ročno izdelanimi po receptih naših non, v duhu tradicije z omakami, ki so si jih domačini od nekdaj radi privoščili ob posebnih priložnostih. Obenem vam nudijo tudi tople malice, kosila in jedi po naročilu, sprejemajo pa tudi zaključene družbe do 60 ljudi.

Gostilna Mlinar

Žirovska cesta 4, 5281 Spodnja Idrija

Tel.: 05 37 76 316

Email:

Na prijetni razgledni točki med Idrijo in Spodnjo Idrijo stoji gostilna Mlinar, ki že veliko let izpolnjuje želje tudi najbolj zahtevnim gostom. Ponujamo predvsem ribje jedi in morske sadeže, jedi iz divjačine ter seveda žlikrofe in ostale domače jedi. Sprejemamo tudi večje skupine in zaključene družbe. Prostore lahko koristite tudi za razne konferenčne namene.

Gostilna pri Škafarju

Ulica sv. Barbare 9, 5280 Idrija

Tel.: 05 37 73 240

Email:

V samem osrčju Idrije se nahaja Gostilna pri Škafarju s 25-letno tradicijo priprave idrijskih specialitet. V ospredju so ročno izdelani idrijski žlikrofi z bakalco in tortica Rezi, pripravljajo pa tudi številne jedi po naročilu, tople malice in pice iz krušne peči. Gostilna sprejme do 75 gostov, nudijo pa tudi prenočišča: na voljo imajo 4 sobe z različnimi kapacitetami ležišč.

Gostišče Barbara

Kosovelova ulica 3, 5280 Idrija

Tel.: 05 37 71 177

Email:

Gostišče Barbara se nahaja neposredno nad vhodom v Antonijev rov, v samem mestnem jedru Idrije. Nudijo široko paleto jedi s poudarkom na tradicionalnih idrijskih specialitetah. V prijetnem ambientu, ki oživlja tradicionalni duh Idrije, vas bodo razvajali, nudijo pa tudi prostore za zaključene družbe, prijeten letni vrt in udobna prenočišča.

Gostišče Metka

Črni Vrh 78, 5274 Črni Vrh nad Idrijo

Tel.: 041 385 140

Email:

V osrčju Črnega Vrha najdete Gostišče Metka, ki že od leta 1888 razvaja popotnike z domačimi dobrotami. Njihove posebnosti so ajdovi in špinačni štruklji, idrijski žlikrofi s svinjsko ali telečjo pečenko in izvrstni sladki ferdinandi za posladek. Gostom nudijo urejena prenočišča, s svojo lego pa so odlična lokacija za raziskovanje Črnovrške planote.

Gostišče Pr' ribcah, Zoran Jež s.p.

Srednja Kanomlja 34a, 5281 Spodnja Idrija

Tel.: 041 407 688

Email:

Sredi slikovite doline Kanomlje leži Gostišče Pr' Ribcah, ki je specializirano za ribje jedi in okusno domačo hrano, po naročilu pa pripravljajo tudi jedi izpod peke in na žaru. Obiskovalcem, ki bi želeli raziskovati dolino Kanomlje, nudijo tudi udobna prenočišča.

Hotel Jožef

Vojkova ulica 9a, 5280 Idrija

Tel.: 08 20 04 250

Email:

Butični Hotel Jožef je sodobno in funkcionalno opremljen hotel s štirimi zvezdicami, ki vas bo razvajal z gostoljubjem, udobjem in vrhunskimi storitvami le nekaj sto metrov stran od neokrnjene narave. Njegovi kuharski mojstri vam bodo pripravili vrhunske domače ročno izdelane idrijske žlikrofe, ki jih bodo postregli z izbranimi lokalnimi vini.

Kendov dvorec

Na Griču 2, 5281 Spodnja Idrija

Tel.: 05 37 25 100

Email:

V kuhinji Kendovega dvorca pripravljamo jedi po preizkušenih starodavnih receptih, iz svežih sestavin, ki jih ponuja bližnja okolica. Hišni meniji se zato spreminjajo glede na letni čas. Žlikrofi, bakalca, bati, ajmoht, štruklji, posebnosti ponovno odkrite idrijske kuhinje, so odsev stoletne tradicije in ročnih spretnosti naših babic. Kuharja Klavdij Pirih in Franci Pivk tradicionalnim jedem, ki zahtevajo veliko ročnih spretnosti in izkušenj, dodajata sodobni pridih, s katerim na krožnikih zasijejo kot prave mojstrovine.
Restavracijo Kendovega dvorca priporočata ugledna kulinarična vodnika Gault & Millau ter Michelinov vodnik, ki je Kendovemu dvorcu v svoji prvi slovenski izdaji podelil Michelinov krožnik 2020.

Kmetija Podobnik

Pot v Češnjice 24, 5280 Idrija

Tel.: 041 489 371,041 489 372

Email:

Na pobočju nad mestom Idrija leži gostoljubna družinska Kmetija Podobnik s prelepim pogledom na mesto in okoliško hribovje. Ponujajo doma pripravljene jedi, značilne za naše kraje, še posebej znani so po odličnih domačih mesninah in urejenih prenočiščih z udobnim pridihom tradicije.

Koča na Hleviški planini

Hleviše

Tel.: 051 644 405.

Email:

Koča na Hleviški planini se nahaja pod vrhom Hleviške planine (908 m.n.v).
Kočo vodita zakonca Ržek, ki se razveselita vsakega gosta - pa naj bo to planinec, kolesar rekreativni tekač ali naključni obiskovalec. S svojo odlično kuhinjo in lokalnimi posebnostmi privabljata mnoge goste in tudi zahtevne gurmane.

Penzion Kmečki hram Fortuna

Idršek 1a, 5281 Spodnja Idrija

Tel.: 040 600 811

Email:

Kmečki hram Fortuna je družinski penzion, ki se nahaja na več kot sedemsto metrih nadmorske višine na Ledinskem Razpotju. S pristnim kmečkim gostoljubjem vas bodo pogostili z odličnimi suhomesnatimi specialitetami, ki jih v veliki meri pridelajo na lastni kmetiji. Sprejemajo tudi večje zaključene družbe, v nastanitvenem delu pa lahko prenočijo več kot 40 oseb.

Pr Gantari, Gostinstvo Gantar, Marko Gantar s.p.

Dole 23, 5280 Idrija

Tel.: 041 477 409,05 37 47 314

Email:

Nahajamo se na severnoprimorski planoti Dole nad Idrijo, sredi idilične vaške pokrajine, obdane z pašniki, kjer se pase večinoma govedo. Nadmorska višina je 784 m. Ob lepem sončnem vremenu se izpred gostinskega objekta razprostira prekrasen pogled na Triglav.

Pr' Mark

Črni Vrh 32, 5274 Črni Vrh nad Idrijo

Tel.: 05 37 78 646,041 961 053

Email:

Turistična kmetija Pr' Mark leži v Črnem Vrhu, njihova specialiteta so domači suhomesnati izdelki, razvajali pa vas bodo še z žlikrofi s svinjsko pečenko, jagenjčkom v omaki in številnimi domačimi dobrotami. Pri njih si lahko izposodite kolesa za raziskovanje Črnovrške planote, pozimi pa tudi smuči za obisk bližnjega smučišča.

Turistična kmetija Pr' Jureč

Ledine 19, 5281 Spodnja Idrija

Tel.: 031 433 519,05 37 79 096

Email:

Na čudoviti Ledinski planoti, kjer razvodje ločuje izvire, da eni napajajo Jadransko in drugi Črno morje, leži kmetija Pr' Jureč, kjer kmetujejo na naravi prijazen, ekološki način in pripravljajo Jurečeve domače dobrote iz krušne peči, pečenke, krače, različne domače štruklje in žgance, v velikonočnem času pa celo alelujo, ki jo skuhajo le še redkokje.

Načrtuj