Skoči na vsebino

Za družine

Kjer je gostoljubje doma – Idrija, destinacija  za celotno družino

Idrija z okolico je ena sama dogodivščina. Odkrivanje razglednih točk, iskanje dinozavrovih stopinj ali babjega zoba, čofotanje na Lajštu, brbotanje Divjega jezera, začinjeno z okušanjem lokalnih dobrot kakovostnih sirarjev, čebelarjev in zeliščarjev ter spoznavanjem tradicionalne kulinarike v restavracijah, gostilnah ali na kmečkih turizmih.

LOV NA PERKMANDELČKOV ZAKLAD

Doživetje za vso družino, kjer se starši in otroci podate na nepozabno pustolovščino in skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja rudnika spoznate različne rudarske poklice. S pravim rudarskim delom in rešitvijo nalog boste našli jamski zaklad in morda celo srečali rudniškega škrata Perkmandlca.

 

več

RAZIŠČI IDRIJO Z APLIKACIJO TURFHUNT

Naravne in kulturne znamenitosti v Geoparku Idrija lahko raziskujete tudi na moderen, zabaven in poučen način z aplikacijo TurfHunt, ki jo namestite na pametno mobilno napravo. Aplikacija vas bo s pomočjo GPS-lociranja vodila od točke do točke, kjer boste reševali posamezne naloge in izzive ter raziskovali in odkrivali posebnosti Geoparka Idrija.

Aplikacija je primerna za vse starostne skupine, zagotavlja pa obilo zabave in pustolovsko odkrivanje idrijskih zanimivosti.

 

več

ZAPISANO V KAMNINAH

Pustolovščina za male in velike, z interaktivno zasnovano razstavo, ki z video predstavitvami, animacijami, gibljivimi modeli in maketami odgovarja na številna zanimiva vprašanja povezana z nastankom zemlje in Idrijskega.

 

več

NA RAUNFK DO BRUŠERSKEGA ŠKAFA

Vabimo vas na potep po zgodovini živosrebrnega rudnika malo drugače - s pohodom na Raufnk do Brušerskega škafa in ogledom interaktivne razstave v Topilnici Hg

Gre za ostanke dimnika (raufnka), ki so ga v času žganja živosrebrove rude, postavili 158 m visoko nad Idrijo. Na ta način so preusmerili strupene hlape živega srebra stran od peči,  ter s tem bistveno zmanjšali obremenjenost zdravja delavcev v topilnici.

Raufnk je ena najbolj priljubljenih rekreativno pohodniških točk domačinov in ostalih, saj ga letno obišče okoli 5.000 ljudi....

 

več

NA RAUFNK DO TURŠKE NOGE

Vabljeni, da odkrijete skrivnost legende o Turški nogi.

Turška noga je velika skala z luknjami, ki spominjajo na stopinjo noge. Legendi sta dve. Prva pravi, da naj bi tam svojo stopinjo pustil Turk s konjem, ki je prijezdil v času turških vdorov na izvidnico, da pogleda ali se splača napasti Idrijo. Ko je sestopil s konja, da bi se razgledal proti Idriji, se mu je prikazala Marija z osličkom in jezdec se je s konjem vred pričel ugrezati v skalo. Uspelo naj jima bi zbežati in odtis, ki ga lahko opazite, če zlezete na skalo, spominja na kopito. Druga legenda pravi, da so Turki čez Gore prispeli do omenjenega kraja, tam pa je njihov poveljnik,  zaradi silno goste megle, prepričan, da so...

 

več

NA KOPANJE ALI PIKNIK V IDRIJSKO BELO

Na sotočju Belce in Idrijce, v krajinskem parku Zgornja Idrijca, je lepo urejeno naravno kopališče Lajšt. Tu se v prijetnem okolju sprostite in predate bogastvu neokrnjene narave krajinskega parka in njegovih naravnih posebnosti. 

Priporočamo vam zabavno izobraževalno interpretacijsko točko Geoparka Idrija "Prodišče je igrišče". Opremljena je z dobro poznanimi družabnimi igrami, kot so človek ne jezi se, volkalca, tančula ipd.. Figurice in kamenčke, ki jih potrebujete za igre, boste našli kar na prodišču.

 

več

Načrtuj