Skoči na vsebino

Idrijski žlikrofi in kulinarika

Vstopite v svet izbranih okusov!

Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere. Najbolj prepoznavni so idrijski žlikrofi z nacionalno in evropsko oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, k vsaki idrijski pojedini pa zagotovo sodita še smukavc in ocvirkovca. Okrepčajte se s prfarskimi štruklji, poskusite drobnjakovo zeljševko in se s šilcem geruša podajte na raziskovanje bogatega sveta idrijskih okusov. 

 

Idrijski žlikrofi

Okusite skrivnostno praznično rudarsko jed!

Idrijski žlikrofi so testenine, polnjene z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. V Idriji jih zagotovo pripravljajo že vsaj sto petdeset let, ni pa povsem znano, ali njihova oblika posnema Napoleonov klobuk, ali so se k nam razširili iz alpskega prostora. Kakorkoli že, z bákalco – tradicionalno omako iz koštrunovega mesa, ob pečenki ali v jurčkovi omaki idrijski žlikrofi danes predstavljajo nepogrešljiv del gostinske ponudbe našega najstarejšega rudarskega mesta.

 

več

Zeljševka, ocvirkovca, štruklji in smukavc

Spoznajte lokalne jedi, navdihnjene s tradicijo!

Vsakodnevni jedilnik rudarskih družin so v preteklosti sestavljale jedi, pripravljene iz izbranih sestavin, pridelanih na domačem vrtu. Smukavc – zeljno juho s krompirjem – lepo dopolnjuje slana ocvirkova potica, kot priljubljeno okrepčilo pa služijo sočni skutni prfarski štruklji. Na svojevrsten način se lahko posladkate tudi z zeljševko – drobnjakovo potico – in tako zaokrožite kulinarično izkušnjo, navdihnjeno z večstoletno tradicijo.

 

več

Geruš

Krepčilen požirek za uvod v idrijsko pojedino!

Geruš je bila nekdaj močna alkoholna pijača, ki so jo knapi pripravljali z mešanjem pelinovega čaja in čistega alkohola. Grenka pijača je med rudarji kmalu postala priljubljen način za lajšanje vsakodnevnih tegob. Danes je pelinova grenčica z dodatkom zelišč priljubljeno darilo, grenak požirek geruša pa se kot aperitiv dobro prileže ostalim idrijskim specialitetam.

 

več

Praznik idrijskih žlikrofov

Izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti - 24. avgusta 2024!

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.

več

UNESCO zgodba živega srebra

Naj vas očara pol tisočletja dolga zgodba idrijskega živega srebra!

Vse odkar je leta 1490 škafar ob namakanju soda v studencu našel kapljice nenavadno težke in neznane svetlikajoče se snovi, se je življenje v Idriji vrtelo le okrog ene stvari – živega srebra.

Idrijska čipka

Naj vas osupne prefinjenost prepletanja tisočerih niti ročno klekljane idrijske čipke!

Idrija je od nekdaj veljala za pomembno središče klekljarskega znanja, od koder se je spretnost oblikovanja in izdelovanja čipkastih umetnin širila v širni svet.

UNESCO globalni Geopark Idrija

Osupljive naravne lepote čakajo, da jih odkrijete!

UNESCO Globalni Geopark Idrija leži na skoraj 300 km2 površine in v sebi združuje nekatere najprepoznavnejše spomenike naravne in kulturne dediščine Idrijskega.

Načrtuj