Kje je Geopark Idrija?

Geopark Idrija

Idrija je sicer najbolj znana po svoji dediščini rudarjenja, idrijski čipki in žlikrofih, a mesto s svojo okolico ponuja še veliko več. Neokrnjena narava, Divje jezero, soteske, reke, slapovi, zanimive geološke strukture, jame, brezna in druge naravne posebnosti vas pričakajo na vsakem koraku. Torej kje je Geopark Idrija? Geopark je povsod okrog vas, čim vstopite v občino Idrija. Geopark Idrija je namreč območje izjemnih geoloških in drugih naravnih danosti in znamenitosti, ki so raztresene širom naše občine.

Kolesarjenje po Krajinskem parku Zgornja Idrijca, trije kolesarji na gozdni cesti pred pokončno kamnito strukturo Babji zob.

Foto: Jošt Gantar

Center za obiskovalce Geoparka Idrija

Svoj obisk Geoparka Idrija lahko pričnete v Centru za obiskovalce, kjer so na interaktiven način predstavljene idrijske znamenitosti in značilnosti območja ter vrsta kakovostnih izdelkov in pridelkov geoparkove kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano. V centru dobite mnogo namigov za ogled idrijskega podeželja in znamenitosti.

Na potep se lahko odpravite tudi po vzpostavljenih pohodnih in kolesarskih poteh, ki povezujejo te znamenitosti -  samostojno s pomočjo brošur ali GPS sledi, vodeno z vodiči ali v okviru organiziranih pohodov.

Družina na ogledu Centra za obiskovalce Geoparka Idrija pred maketo dinozavra.

Ženski s pohodnimi palicami hodita po makadamski gozdni cesti v Geoparku Idrija.

Foto: Bojan Tavčar

UNESCO globalni geoparki

V Idriji se je pobuda o ohranjanju, predstavitvi naravnih danosti in razvoju turizma s povezovanjem turističnih ponudnikov na podeželju, pojavila že pred več kot desetletjem. V tistem času je Evropska mreža geoparkov postajala vedno bolj prepoznavna, zato se je tudi v Idriji oblikovala pobuda o ustanovitvi geoparka. Pobuda je bila tudi uspešno izpeljana, zato vas danes lahko povabimo v Geopark Idrija. Geopark Idrija je vključen v svetovno mrežo geoparkov in je s tem del UNESCO geopark programa, kar ni kar tako. Žal pa sta izraz in pomen geoparkov pri nas še vedno precej nepoznana, kljub temu, da je v svetu drugače.

Koncept geoparka je namreč treba razumeti v širokem kontekstu. Po eni strani je to območje izjemnih geoloških in naravnih danosti, po drugi strani pa geopark predstavlja tudi varovanje in izobraževanje o teh danosti in tudi upravljanje območja z namenom trajnostnega razvoja v sodelovanju s prebivalstvom in lokalnimi ponudniki.

Modro-bel logotip UNESCO globalnih geoparkov.

 

Povzeto po: Gorjup Kavčič, M., Čibej, M., Božič, V., Erjavec, N., Bajec Rupnik, U. UNESCO globalni geopark Idrija. Idrijski razgledi, 2022, LXVII, 1-2, 71-87.

Maša Čibej

Maša Čibej

Project management, marketing and PR at Idrija Tourism Board.