Kje je Geopark Idrija?

Idrija je sicer najbolj znana po svoji dediščini rudarjenja, idrijski čipki in žlikrofih, a mesto s svojo okolico ponuja še veliko več. Neokrnjena narava, Divje jezero, soteske, reke, slapovi, zanimive geološke strukture, jame, brezna in druge naravne posebnosti vas pričakajo na vsakem koraku. Torej kje je Geopark Idrija? Geopark je povsod okrog vas, čim vstopite v občino Idrija. Geopark Idrija je namreč območje izjemnih geoloških in drugih naravnih danosti in znamenitosti, ki so raztresene širom naše občine. Svoj obisk Geoparka Idrija lahko pričnete v Centru za obiskovalce, kjer so na interaktiven način predstavljene idrijske znamenitosti in značilnosti območja ter vrsta kakovostnih izdelkov in pridelkov geoparkove kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano. V centru dobite mnogo namigov za ogled idrijskega podeželja in znamenitosti. Na potep se lahko odpravite tudi po vzpostavljenih pohodnih in kolesarskih poteh, ki povezujejo te znamenitosti -  samostojno s pomočjo brošur ali GPS sledi, vodeno z vodiči ali v okviru organiziranih pohodov.

V Idriji se je pobuda o ohranjanju, predstavitvi naravnih danosti in razvoju turizma s povezovanjem turističnih ponudnikov na podeželju, pojavila že pred več kot desetletjem. V tistem času je Evropska mreža geoparkov postajala vedno bolj prepoznavna, zato se je tudi v Idriji oblikovala pobuda o ustanovitvi geoparka. Pobuda je bila tudi uspešno izpeljana, zato vas danes lahko povabimo v Geopark Idrija. Geopark Idrija je vključen v svetovno mrežo geoparkov in je s tem del UNESCO geopark programa, kar ni kar tako. Žal pa sta izraz in pomen geoparkov pri nas še vedno precej nepoznana, kljub temu, da je v svetu drugače.

Koncept geoparka je namreč treba razumeti v širokem kontekstu. Po eni strani je to območje izjemnih geoloških in naravnih danosti, po drugi strani pa geopark predstavlja tudi varovanje in izobraževanje o teh danosti in tudi upravljanje območja z namenom trajnostnega razvoja v sodelovanju s prebivalstvom in lokalnimi ponudniki.

 

Vir: Gorjup Kavčič, M., Čibej, M., Božič, V., Erjavec, N., Bajec Rupnik, U. UNESCO globalni geopark Idrija. Idrijski razgledi, 2022, LXVII, 1-2, 71-87.

GEOPARK IDRIJA-NET

Maša Čibej

Maša Čibej

I work in project management, marketing and PR at Idrija Tourism Board.