Kako klekljamo idrijsko čipko?

Za klekljanje potrebujemo klekljarske pripomočke. Kleklja se na blazini, na Idrijskem ji pravijo bula. Blazina za klekljanje je trša blazina valjaste oblike, ponavadi polnjena z žagovino in po sredini utrjena s kosom lesa. Oblečena je v dve prevleki iz močnejšega bombažnega blaga. Blazino položimo na nižjo košaro in nanjo pripnemo vzorčno predlogo - papirc. Za klekljanje potrebujemo še klekeljne - v priročno obliko ostružene palčke, na katere navijemo sukanec in z njimi prepletamo niti. Ne gre tudi brez bucik, s katerimi najprej pripnemo papirc, nato pa si z njimi pomagamo pri sledenju vzorcu papirca in fiksiranju nastajajoče čipke. Potrebujemo še kvačko in škarje.

Zelena blazina - bula za klekljanje v košarici s pripetim papircem in klekeljni.

Foto: Samo Trebižan

Vse klekljane čipke, od najbolj preprostih do najbolj zahtevnih, so izdelane iz različnih kombinacij dveh osnovnih postopkov premikanja niti. To sta sukanje in križanje niti. O sukanju govorimo ko dva klekeljna (par klekeljnov) premaknemo – posukamo enega čez drugega (desnega čez levega), prekrižamo pa notranja klekeljna dveh parov klekeljnov (levega čez desnega). Različna zaporedja in kombinacije sukanja in križanja klekljev ustvarijo različne elemente, tehnike in motive idrijske čipke.

V idriji so se postopoma razvijali vzorci in tehnike klekljanja, ki so značilni le za idrijsko čipko, zato ta danes nosi svojo geografsko označbo. Najbolj značilna tehnika izdelave idrijske čipke je ris - trak, ker pa so idrijčanke čipko vedno prilagajale zahtevam trga je idrijska čipka zelo raznolika.

Če vas klekljanje zanima še bolj podrobno si oglejte video delavnice Čipkarske šole Idrija >> 

Video delavnico kako se kleklja v tehniki idrijskega risa, si lahko ogledate tudi spodaj.

Lahko pa nas obiščete v Idriji in idrijsko čipko doživite >>

 

Besedilo je nastalo ob pomoči monografije Terpin Mlinar, M., Gnezda Bogataj, M., Leskovec, I. (2012). Idrijska čipka z nitjo pisana zgodovina. Idrija: Mestni muzej Idrija.

 

Maša Čibej

Maša Čibej

Project management, marketing and PR at Idrija Tourism Board.