ZELJŠEVKA, POMLADNO - POLETNA POTICA

Zeljševka je tradicionalna idrijska potica nadevana z drobnjakom. Lahko je slana ali sladka, poleg drobnjaka ali »šnitleha«, kot bi rekli v Idriji, ji gospodinje dodajo tudi rozine, liste mlade čebule, meto, pehtran ali druga zelišča. Pripravi se lahko v obliki potice ali kot habance (polžki) ali kot štruklji. Slana zeljševka se postreže s kislim zeljem, joto ali smukavcem, sladka pa samostojno – kot sladica.

Zeljševka, tradicionalna idrijska jed, potica z nadevom iz drobnjaka. Narezana na manjše kose in postrežena na pladnju.

Foto: Samo Trebižan

Osnovni recept za slano zeljševko

Testo

500 g moke

0,5 dl olja

1,5 dl mleka

1 dl vode

1 žlička soli

½ kocke kvasa

½ žličke sladkorja

Sestavine za nadev

250 g drobno narezanega drobnjaka

Žlička olja ali masla

2 jajci

Iz tople vode, kvasa, sladkorja in žlice moke naredimo kvasec ter pustimo, da na toplem vzhaja. Presejano moko solimo in ji primešamo vzhajan kvasec, toplo mleko in olje. Testo gnetemo dokler ni prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske ter ga nato postavimo na toplo, da vzhaja.

Nadev pripravimo tako, da drobnjak prepražimo na maščobi, nato pa v ohlajenega vmešamo 2 jajci.

Ko testo naraste na dvojno količino, ga na pomokani površini razvaljamo na mezinec debelo, premažemo z nadevom, zvijemo in položimo v namaščen pekač. Prebodemo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo 45 min pri temperaturi 160 do 170°. 

Osnovni recept za sladko zeljševko

Testo

500 g moke

70 g masla

2,5 dl mleka

60 g sladkorja

1 jajce

1 rumenjak

1 žlička soli

½ kocke kvasa

½ žličke sladkorja

1 žlica ruma

Sestavine za nadev

250 g narezanega drobnjaka

Žlička olja ali masla

1 jajce

Pest rozin, predhodno namočenih v rumu

50 g sladkorja

50 g mletih orehov

Iz decilitra toplega mleka, kvasa, sladkorja in žlice moke naredimo kvasec ter pustimo, da na toplem vzhaja. V kozico damo mleko in preostali sladkor, segrejemo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Ko se zmes nekoliko ohladi umešamo še jajce, rumenjak ter rum. Presejano moko solimo in ji primešamo vzhajan kvasec, mešanico mleka in jajc. Testo gnetemo dokler ni prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske ter ga nato postavimo na toplo, da vzhaja.

Nadev pripravimo tako, da drobnjak prepražimo na maščobi, nato pa v ohlajenega vmešamo stepeno jajce.

Ko testo naraste na dvojno količino, ga na pomokani površini razvaljamo na mezinec debelo, premažemo z nadevom, posujemo z rozinami, sladkorjem in orehi, zvijemo in položimo v namaščen pekač. Prebodemo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo 45 min pri temperaturi 160 do 170°. 

Vir: Brošura Zeljševka pomladno-poletna potica, ki so jo pripravile in izdale članice Društva klekljaric idrijske čipke, enota Idrija 1 in 2 v sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija.

Maša Čibej

Maša Čibej

Project management, marketing and PR at Idrija Tourism Board.