Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji

09. nov. 2019 / 19:30
Člani Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija vabijo na jubilejno predstavo TA VESELI DAN ali KAJ TAKEGA SE LAHKO ZGODI SAMO V IDRIJI, posvečeno 250-letnici najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem in 130-letnici Dramatičnega društva Idrija, v produkciji Dramatičnega društva Idrija, Male gledališke šole GJV Idrija in Mestne knjižnice in čitalnice Idrija.

Člani Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija vabijo na jubilejno predstavo TA VESELI DAN ali KAJ TAKEGA SE LAHKO ZGODI SAMO V IDRIJI, posvečeno 250-letnici najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem in 130-letnici Dramatičnega društva Idrija, v produkciji Dramatičnega društva Idrija, Male gledališke šole GJV Idrija in Mestne knjižnice in čitalnice Idrija.

 
Predstava bo doživela premiero 9. novembra 2019, ob 19.30 v Filmskem gledališču Idrija. Ponovitvi predstave bosta 10. in 16. novembra 2019, ob 19.30 v Filmskem gledališču Idrija.

  
Več o predstavi:  
TA VESELI DAN ali KAJ TAKEGA SE LAHKO ZGODI SAMO V IDRIJI
Predstava ob 250-letnici najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem in 130-letnici Dramatičnega društva Idrija.

 

Predstava Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, uprizorjena ob 250-letnici prve gledališke stavbe na Slovenskem in ob 130-letnici Dramatičnega društva Idrija, govori o zgodovini Idrije in o njeni svetli kulturni tradiciji. V predstavi srečamo vse najpomembnejše osebnosti, ki so krojile usodo gledališke stavbe in gledališkega življenja v mestu. Hkrati pa nas je zanimal tudi vsakdanjik tega posebnega kraja, kraja, ki se ponaša s prvo gledališko stavbo na Slovenskem. Tako se osebe na odru pojavljajo kot v nekem časovnem stroju. Vse so tu z nami, v tej dvorani, pridejo in se poslovijo, kot da niso nikoli obstajale. Za sabo pa pustijo neviden pečat. Zares ostajajo le te štiri stene, ki jih lahko vsak dan srečamo na sprehodu čez plac. In če poznamo gledališko življenje tako, kot je danes, polno neusahljive želje po nastajanju novih predstav in na drugi strani polno težav in skrbi s samim uprizarjanjem in bojem za materialne pogoje, vidimo, da so se te osebnosti ves čas nahajale v podobnih situacijah. Malo navzgor in malo navzdol, večino časa v boju za lastni jezik, vedno pa v boju za obstanek in v dokazovanju lastne vrednosti in upravičenosti. Tako je pač gledališče, tako je pač življenje. Če ga jemljemo z malo humorja, kakršna je tudi jubilejna predstava, lahko rečemo, da je vsak dan, ko imamo gledališče, ta veseli dan!     

 

veselidan

Avtorji besedila Aleš Čar, Anton Tomaž Linhart, Ana Kržišnik Blažica in igralci
Mentorica, režiserka in dramaturginja Ana Kržišnik Blažica 
Scenograf Aleksander Blažica
Kostumografinja in asistentka režiserke Polona Ferjančič
Avtorice filma Tara Caruso Bizjak, Maruša Mlakar in Polona Ferjančič
Oblikovalka videa Tjaša Tušar
Avtor glasbe vodilne pesmi Janez Krstnik Novak
Korepetitorki Sara Kogej in Taja Jereb
Oblikovalki scenskih rekvizitov Julija Koler in Tjaša Tušar
Šivilji Anica Loverčič in Sonika Kovačič
Oblikovalec Tilen Klinc 
Tehnični mojster Jure Primožič
 


Igrajo:
Nika Alič 
Tomaž Bizjak 
Tara Caruso Bizjak 
Ivana Gantar
Ana Hladnik 
Taja Jereb
Viktor Kalan
Miha Koblar
Sara Kogej
Andraž Kosmač
Sonika Kovačič
Tomaž Marinko
Kristian Mazzini 
Maruša Mlakar 
Špela Paglavec
Maja Vogrič
Daša Vončina 

 

 

Spletna stran: https://www.facebook.com/DD.MGS.Idrija/?ref=bookmarks 

Načrtuj