Razstava ALICA V RESNIČNEM SVETU

08. nov. 2019 / 18:00 - 23. nov. 2019
Vabljeni na odprtje slikarske razstave, ki bo v petek, 8.novembra ob 18. uri
Galerija sv. Barbare pod Mestnim trgom v Idriji
Ogled od 9. do 23. novembra 2019 med 15. in 18. uro. Ob nedeljah zaprto.

RAZSTAVA ANNA MIKLASHEVICH: ALICA V RESNIČNEM SVETU
Vabljeni na odprtje slikarske razstave, ki bo v petek, 8. novembra ob 18. uri.
Avtorico in njena dela bo predstavila Neža Pavšič

ALICA V RESNIČNEM SVETU

ANNA MIKLASHEVICH je slikarka iz Ukrajine, ki živi in ustvarja v Idriji. Po nastanku njenega neodvisnega slikarstva se je pričela obračati k različnim interpretacijam človekovih čustev in narave. Vidi barve in jih slika, rada išče kontraste ter jih usklajuje z oblikami, predvsem pa z ženskimi portreti. Kot pravi ni nikoli začela slikati z idejo, marveč z barvo slike. In ravno s tem je njena prepoznavna izraznost ustvarila velika platna z močnimi karakterji žensk izmišljenih obrazov.

Njena pot se je pričela z manjšimi formati slik, sedaj pa je prerasla v večje in nove Perspektive misterioznih izrazov in neminljivih karakterjev. So na velikih platnih ponos, intuicija, občutki in čustva, morda naslikani avtoportreti? Anna vam v svojih delih pušča prostor in pravi, da v kolikor najdete kakšen delček sebe v slikah, lahko tam najdete tudi njo. 

Neža Pavšič, kulturologinja in kuratorica

exp_events_id_id

Praznik idrijskih žlikrofov

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev in mikropivovarjev.

Za več informacij: https://www.idrijski-zlikrofi.si/ 

rudnik Idrija_Jost_Gantar

Dnevi živega srebra

V času Dni živega srebra se Idrija pokloni spominu na generacije rudarjev, ki so z neutrudnim delom soustvarjali uspešno zgodbo idrijskega rudnika živega srebra. Predavanja, projekcije, eksperimenti, javna vodstva in medgeneracijski pogovori domači in tuji javnosti vsako jesen približajo vznemirljivo zgodbo živega srebra, vpisano na UNESCO Seznam svetovne dediščine.

 

vojsko-foto samo trebižan arhiv CID (30)

Teden evropskih geopakov

V pomladnem času Teden evropskih geoparkov po vsej Evropi postreže z bogatim naborom javnih dogodkov in predstavitev, kjer glavno vlogo prevzameta bogastvo in raznolikost naravne in kulturne dediščine. Udeležite se geološke študijske ekskurzije ali medgeneracijskega sprehoda ob Rakah, ob spremstvu zagrizenih zanesenjakov pa odkrijte dediščino prve in druge svetovna vojne v idrijski okolici.

 

exp_events_id

Festival idrijske čipke

Festival idrijske čipke s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljanih čipk ohranja njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. Idrija se v času junijskega festivala prelevi v živahno čipkarsko središče, kjer se izmenjujejo znanja o tej prefinjeni spretnosti, prenašajo izkušnje na nove generacije in tkejo močna prijateljstva, ki kakor tisočere nevidne niti povezujejo ljudi širom sveta.

Več: http://festivalidrijskecipke.si/si/

Načrtuj