December v Idriji: brezplačen ogled nove razstave v Centru za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija

21. dec. 2019 / 09:00
Vabljeni na brezplačen ogled razstave Centra za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija.

Zavod za turizem Idrija, TIC Idrija, vas v soboto, 21. 12., od 9. do 17. ure, vabi na BREZPLAČEN ogled razstave Centra za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija.

 

Idrija je z odprtjem Centra za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka in razstavo "Zapisano v kamninah" pridobila zanimivo točko za doživetje, primerno tudi za družine.
 

Center je novost v Idriji in je zanimiva vstopna točka za obiskovalce idrijskega geoparka, v njegovih prostorih pa je na ogled tudi sodobna, interaktivno zasnovana razstava, ki z video predstavitvami, animacijami, gibljivimi modeli in maketami predstavlja nastanek Zemlje, velike notranje in zunanje sile, ki spreminjajo naš planet, tektonske premike, ki so izoblikovali tudi območje Idrijskega ter naravne posebnosti UNESCO globalnega geoparka Idrija. Najmlajšim so namenjene tri otroške točke, kjer lahko na igriv in interaktiven način odkrivajo naravne zanimivosti in zakonitosti.

Obiskovalci v Centru, poleg glavne turistične ponudbe v samem mestu Idrija, spoznajo tudi zanimive naravne in kulturne točke ter odlično ponudbo idrijskega podeželja.

ZANIMIVOSTI V CENTRU ZA OBISKOVALCE:

  • model dinozavra, ki je pustil okamnele odtise svojih stopinj pri Godoviču,
  • replika dinozavrovega jajca iz Romunije,
  • krogle s prerezi notranjosti Zemlje,
  • animacija nastanka Alp,
  • prelet nad idrijskim prelomom in
  • posnetek bruhajočega Divjega jezera...

 

Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija in TIC Idrija se nahajata na Prelovčevi ulici 5 v Idriji.

 

Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA).


 

DECEMBER V IDRIJI:

Gre za niz dogodkov v sklopu Decembra v Idriji, kjer so se združili številni organizatorji in pripravili zanimive dogodke za popestritev prazničnega vzdušja v mestu.
Vabljeni, da se nam pridružite in se poveselite z nami vse do skoka v novo leto! 

Oglejte si tudi ostale prireditve, ki jih lahko obiščete v sklopu prazničnega Decembra v Idriji -
PLAKAT DECEMBER V IDRIJI.

exp_events_id_id

Praznik idrijskih žlikrofov

Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev in mikropivovarjev.

Za več informacij: https://www.idrijski-zlikrofi.si/ 

rudnik Idrija_Jost_Gantar

Dnevi živega srebra

V času Dni živega srebra se Idrija pokloni spominu na generacije rudarjev, ki so z neutrudnim delom soustvarjali uspešno zgodbo idrijskega rudnika živega srebra. Predavanja, projekcije, eksperimenti, javna vodstva in medgeneracijski pogovori domači in tuji javnosti vsako jesen približajo vznemirljivo zgodbo živega srebra, vpisano na UNESCO Seznam svetovne dediščine.

 

vojsko-foto samo trebižan arhiv CID (30)

Teden evropskih geopakov

V pomladnem času Teden evropskih geoparkov po vsej Evropi postreže z bogatim naborom javnih dogodkov in predstavitev, kjer glavno vlogo prevzameta bogastvo in raznolikost naravne in kulturne dediščine. Udeležite se geološke študijske ekskurzije ali medgeneracijskega sprehoda ob Rakah, ob spremstvu zagrizenih zanesenjakov pa odkrijte dediščino prve in druge svetovna vojne v idrijski okolici.

 

exp_events_id

Festival idrijske čipke

Festival idrijske čipke s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljanih čipk ohranja njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. Idrija se v času junijskega festivala prelevi v živahno čipkarsko središče, kjer se izmenjujejo znanja o tej prefinjeni spretnosti, prenašajo izkušnje na nove generacije in tkejo močna prijateljstva, ki kakor tisočere nevidne niti povezujejo ljudi širom sveta.

Več: http://festivalidrijskecipke.si/si/

Načrtuj