Razstava Ivan Rudolf in padalci

03. sep. 2020 / 19:30 - 25. okt. 2020
Grad Gewerkenegg, Idrija
Razstava predstavlja usode primorskih padalcev, delovanje Ivana Rudolfa in njegove osebne predmete, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Zgodbe slovenskih padalcev sodijo v čas druge svetovne vojne. Slovenski padalci in Ivan Rudolf so se iskreno borili proti nacifašizmu in za osvoboditev domovine. Vendar so nekateri proti koncu vojne oziroma po njej postali žrtve likvidacij tajnih služb komunističnih oblasti.

Med prvimi padalci, ki so se v noči iz 17. na 18. marec 1943 spustili iz britanskega letala, sta bila tudi Idrijčana radiotelegrafist Venceslav (ali Vencelj) Ferjančič (1919) in Bojan (Bogomir) Koler (1921), ki je imel nalogo vodnika.

Razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem je avtorsko delo dr. Gorazda in dr. Blaža Torkarja. Na odprtju bodo sodelovali: Zvezdan Marković (Vojaški muzej Slovenske vojske), dr. Gorazd Bajc (Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta) in Irena Uršič (Muzej novejše zgodovine Slovenije).

Na fotografiji: Ivan Rudolf, Desmond Lacy Clark in bodoči padalci, Egipt 1942 (fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Načrtuj