"Ne bojim se ne hudiča, ne biriča!" Pregon tihotapke Melhiorce - kopija - kopija

01. okt. 2020 / 19:00
Grad Gewerkenegg, Idrija
Na dvorišče gradu Gewerkenegg vas vabimo na gledališko predstavo Alenke Bole Vrabec o tihotapki Marini Melhiorci. Njena privlačna življenjska zgodba odpira družbena vprašanja o pravici, etiki, revščini, ženskah, starosti, nasilju in ljubezni. Tristo let kasneje njeno zgodbo predstavljamo v izvirnem grajskem okolju, kjer je potekal kazenski proces.

Zaradi zagotavljanja varnosti in ukrepov proti širjenju nalezljive bolezni covid-19 je potrebna predhodna najava na:
T: 05 37 26 600
E: recepcija@muzej-idrija-cerkno.si


Število udeležencev na predstavi je omejeno na 50 oseb. Z več ponovitvami bomo v skladu s smernicami NIJZ nadomestili večjo prireditev. Ob prijavi pripišite želeni termin udeležbe:

  • petek, 25. 9. 2020 ob 19. uri,

  • torek, 29. 9. 2020 ob 19. uri,

  • četrtek, 1. 10. 2020 ob 19. uri.

Zgodba, ki jo boste slišali, temelji na resničnih dogodkih. Vključuje osrednje elemente kulturne dediščine in identitete tega prostora: dediščino živega srebra in idrijsko čipko.

Leto 1731. Idrija. Grad Gewerkenegg. Upravni, gospodarski, sodni in rudniški sedež gospostva. Na gradu poteka sodni proces proti tolpi tatov in tihotapcev živega srebra. Proces vodi upravitelj rudnika, plemeniti Steinberg, ki mu hude preglavice povzroča ženska. Ženska, doma iz Šebrelj na Cerkljanskem. Ženska, ki je vpeta v mrežo tihotapcev, pa ji tega ne morejo dobro dokazati. Ženska, ki je trmasta kot vol in izmuzljiva kot jegulja in je po doslej znanih podatkih prva poimensko znana prekupčevalka z idrijsko čipko.

Ženska z mnogimi obrazi, tudi tem, ki ga bo zdaj razkrila nam. Ponosna, pogumna, neuklonljiva, čuteča... Marina Melhiorca.

Načrtuj