Odprtje razstave 120 LET USTVARJALNOSTI

21. okt. 2021 / 18:00 - 28. nov. 2021
Grad Gewerkenegg, Idrija - Grad Gewerkenegg
Odprtje razstave v jubilejnem letu Gimnazije Jurija Vege Idrija!

Skupinska razstava nekdanjih dijakov in likovnih pedagogov mestne realke in Gimnazije Jurija Vege Idrija obsega 20 avtorjev, ki se predstavljajo z okrog 40 umetniškimi deli.

V pričujoči razstavi zaradi različnih omejitev niso zajeti vsi nekdanji dijaki in profesorji. Osrednji namen razstave namreč ni dokumentirati, temveč prikazati tisti del likovne umetnosti, ki je v času in prostoru pustil svojstven in v nekaterih primerih celo neizbrisen pečat. Fizični in duhovni okvir nekdanje mestne realke, danes gimnazije, v primeru pričujoče razstave služi kot osrednji povezovalni element razstavljenih del. Različna umetniška dela niso postavljena po kronološkem ali generacijskem vrstnem redu, temveč smo pri njih izpostavili ustvarjalne kontrapunkte oz. dialoge, ki jih tako različna umetniška dela lahko ponudijo. Sprehod med generacijsko, tematsko, izpovedno in slogovno tako raznolikimi deli lahko obenem za gledalca predstavlja raziskovalno popotovanje po umetniških svetovih, zaznamovanih z jubilejem. Skupinski likovni nastop obojih želi poudariti spregledano vlogo umetniške dejavnosti, ki je z nekaterimi slikarji, kot je bil Avgust Černigoj, ustvarjala prave premike v slovenskem pogledu na avantgardno umetnost.


Razstava bo na ogled od torka do ponedeljka med 10:00 in 17:00 uro.

Udeležba na odprtju in ogled razstave sta možna ob izpolnjevanju pogojev PCT. Razstavo sta finančno podprla Občina Idrija in Ministrstvo za kulturo RS.
Jubilejno leto Gimnazije Jurija Vege Idrija sta finančno podprla Hidria in Kolektor.

Načrtuj