Skoči na vsebino

Obeležujemo Mednarodni dan geopestrosti

03. okt. 2022 / 09:00 - 09. okt. 2022
Idrija
V okviru Mednarodnega dneva geopestrosti Geopark Idrija organizira zanimive aktivnosti.

Geopestrost (geodiverziteta) je pestrost nežive narave in je temelj za biotsko raznovrstnost. Raznovrstne kamnine, fosilni ostanki in minerali, kraški pojavi, različne geomorfološke oblike, izviri in drugi hidrološki pojavi itd. v Sloveniji prispevajo k visoki geopestrosti, ki jo lahko občudujemo na vsakem koraku. 

UNESCO je 6. oktober razglasil za Mednarodni dan geopestrosti, ki je posvečen ozaveščanju družbe o pomenu pestrosti geoloških, geomorfoloških in hidroloških oblik in procesov ter ohranjanju geološke, geomorfološke in hidrološke naravne dediščine.

Mednarodni dan geopestrosti bomo obeležili tudi v Geoparku Idrija.

  • 5. in 6. oktobra bomo v našem Centru za obiskovalce Geoparka Idrija gostili otroke Vrtca Idrija, kjer jim bomo geopark predstavili skozi pravljico in delavnico.
  • V center smo povabili tudi oskrbovance Doma upokojencev Idrija, ki si bodo 5. oktobra z vodnikom ogledali našo razstavo Zapisano v kamninah, 7. oktobra pa si bodo razstavo ogledali še varovanci Varstveno delovnega centra Idrija.
  • 8. oktobra vse zainteresirane vabimo na Pohod po tovorni poti živega srebra, ki ga organiziramo v sodelovanju s Planinskim društvom Idrija, ekipo Zavedno Brušer in Muzejskim društvom Idrija. Več >>
  • Med 3. in 10. oktobrom se lahko vsi, ki se zavedate pomena našega okolja, oglasite tudi v Idrijskem TIC-u in brezplačno prevzamete ekološke vrečke za smeti ter na svojih vsakodnevnih poteh poskrbite, da bo naše okolje ostalo čisto.

 

Se vidimo v Geoparku Idrija!

Načrtuj