Skoči na vsebino

SIDDHARTA

03. dec. 2022 / 19:30
Idrija - Galerija Magazin
Siddharta, indijska pesnitev, je eno najbolj branih del nemškega pripovednika, Nobelovega nagrajenca za literaturo, Hermana Hesseja (1877–1962).

Za njegova dela je značilna avtobiografska tematika s številnimi eseističnimi prvinami. Na nastanek romana so močno vplivale eksistenčne stiske, ki jih je avtor doživljal na poti k svojemu prebujenju, na poti k temu, kar si. V »indijski pesnitvi«, v obliki pripovedno-obrednega gledališa, spremljamo življenjsko pot Siddharte, pripadnika zgornjega hindujskega družbenega razreda, ki že v mladosti začuti nemir v duši in nezadovoljstvo nad samim seboj. Zato stopi na pot učenja, iskanja uvida v lastni jaz, na »pot poti«. Žejo po spoznavanju skuša pogasiti na različne načine. Na duhovnem potovanju išče odgovore v askezi, osamitvi, posvetnih užitkih premožnega človeka, naukih Vzvišenega Bude, glasu reke … »Čudežni ovinki«, ki jih je delalo njegovo življenje, so omogočali zorenje njegovega duha in ga usmerjali k spoznanju.


 

Avtorica koncepta, vizualne podobe in režiserka
Ana Kržišnik Blažica

Igrajo
Matevž Lukan, Tomaž Bizjak, Sara Hladnik / Anja Jurca, Viktor Kalan / Darko Vehar, Miha Koblar, Sonika Kovačič, Tomaž Marinko, Zdravko Miholič

Tehnični mojster
Edvard Božič

Grafična oblikovalka
Tjaša Tušar

Producenti
Dramatično društvo Idrija, Mala gledališka šola GJV Idrija in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Vstopnina je 10 €.
Vstopnice na vratih galerije 45 minut pred predstavo.

Rezervacije:
 
G: 051 691 171.

Načrtuj