Skoči na vsebino

Ura pravljic Z BAJALKO in odprtje razstave Alenke Spacal

23. mar. 2023 / 17:00
Idrija - Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Pravljice bo pripovedovala Alenka Spacal, katere razstava bo uro kasneje otvorjena v Galeriji Magazin.

Ilustratorka Alenka Spacal se bo v Idrijski knjižnici predstavlja z ilustracijami iz štirih avtorskih slikanic, ki so izšle pri Bajalki: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Modre ptičje misli in Kako ti je ime?

Na razstavi bo posebna pozornost namenjena ilustracijam iz najnovejše avtorske slikanice z naslovom Plastelinčica in časopis. Avtorica je igrive domišljijske like najprej oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Glavna junakinja Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in mami Plastelemi. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata bajne svetove. Poleg živobarvnih figuric iz plastelina so domišljijsko igrive tudi časopisne kreacije mask in žog ter zložena ladjica, letalo in harmonika. Časopisne igrače so naslikane dokaj realistično, tako da je na nekaterih delih zmečkanega časopisnega papirja mogoče prepoznati tipografijo časopisnih črk, sicer izmišljenega besedila na temo kulture.

Alenka Spacal razstira svoje pravljične svetove v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela, tempere in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja ročno slikanje ilustracij. S svojimi knjižnimi podobami vabi otroke na bajna popotovanja, ki jih subtilno slika v mozaičnem ilustratorskem slogu. Njene poosebljene živali se pogosto poigravajo z dvopomenskostjo besede moder. V slikanici Kako ti je ime? polž z modro hiško raziskuje črke in imena. Mala modra Fižolčica v slikanici Fižolčica beži pred fižolovo juho pobegne iz sklede s fižoli in odkriva svet s perspektive otroka, ki se še plazi po tleh. V Modrih ptičjih mislih pa pisateljica razkriva modrosti ptic, ki niso modre samo zaradi modre barve kril.

Vabimo vas v svet Bajalkine slikaniške kulture!

Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica pripoveduje otrokom pravljice ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru, kjer ji je MOM dodelila umetniški atelje.

Načrtuj