Skoči na vsebino

Festival Betrib - Pogovori: Odsluženi, Kmetijstvo prihodnosti in Industrijska kultura

29. sep. 2023 / 18:00
Idrija
V okviru Festivala industrijske kulture Betrib vas vabimo na pogovore na teme odsluženosti, kmetijstva prihodnosti in industrijske kulture.

V petek, 29. septembra 2023 vas ob 18:00 vabimo v Topilnico Hg v Idrijo na pogovore na različne teme:

- ob 14:00 se bomo pogovarjali na temo "industrijske kulture"

Široko sprejeto je, da so industrijska območja oblikovala svojo edinstveno kulturo, zasidrano v vrednotah delavskega razreda, solidarnosti, tehničnega znanja. Ta kulturna tkanka vključuje kolektivne športe, punk glasbo, industrijske prostore. V 21. stoletju se pojavljajo vprašanja: Kaj ostaja? Kako oblikuje evropsko pripoved? Ali odraža migracije, družbene ambicije ali okoljske kompromise? Ob vzponu polavtomatizirane proizvodnje, kako se industrijska kultura prilagaja?  

O teh vprašanjih se bomo pogovarjali s sogovorniki iz Novega Sada, Graza, Eisenerza ...

- ob 18:00 bo z nami Sergej Hvala - Sneti na temo "odsluženosti"

Odsluženost je izrazito človeški problem. V naravi ni odsluženosti. Z vsakim koncem se prične nov začetek. Industrializacija in predvsem masovna proizvodnja pa sta izrazito pospešili kreacijo novega – in s tem “odsluženost” starega – prostorov, predmetov, idej, običajev. Del teh razglasimo za dediščino, del za odpadke. Pa lahko odsluženi postanejo tudi ljudje?

Sergej Hvala – Sneti

Idrijčan se je podpisal pod množico recenzij računalniških iger, bil soustvajalec revije Joker, danes pa prevaja fantazijsko književnost, posoja glas animiranim likom in oblikuje nove igre.

S sogovornikoma se bo pogovarjal Matevž Straus, sociolog in urbanist, direktor zavoda ID20 in vodja projektov digitalizacije kulturne dediščine v podjetju Arctur.

- v pripravi je tudi pogovor na temo "kmetijstva prihodnosti"

Načrtuj