Skoči na vsebino

Festival Betrib - Razstave

29. sep. 2023 / 10:00 - 30. sep. 2023
Idrija
V okviru Festivala Betrib bodo v Topilnici Hg na ogled tudi razstave in instalacije različnih domačih in tujih ustvarjalcev. Ogledate si jih lahko v petek, 29. septembra in soboto, 30. septembra med 10.00 in 23.00 uro.

V izjemnem okolju idrijske Topilnice Hg bo v treh nadstropjih zaživela vrsta instalacij in razstav, ki razmišljajo o naravi ustvarjanja, dela in življenja danes - ko umetna inteligenca pronica v vse pore življenja.

Razstave in instalacije bodo na ogled 29. in 30. septembra med 10.00 in 23.00 uro. Vabljeni!

Idrija 2050: Ko ustvarjajo roboti…
Ne tako daljna prihodnost. Umetna inteligenca je dodobra zaživela v simbiozi s človeštvom. Idrija ni več mesto, ki so ga poznali ob začetku 21. stoletja. A vendarle je ohranila nekaj razpoznavnih lastnosti. Razstavo “Idrija 2020: Ko ustvarjajo roboti” je ustvarilo 6 bolj ali manj mladih oseb, ki so svoje ideje izrazili s pomočjo javno dostopnih orodij z umetno inteligenco.

Produkcija: ID20
Sodelujoči: Drejc Kokošar, Matevž Straus, Tine Grošelj, Anej Bevk, Hana Pavšič

Odsluženi predmeti
Vsak razvoj za seboj pušča predmete, rešitve in naprave, ki niso več v uporabi. Za milenijce so to med drugim CD playerji, diskete, miške s kroglico, stojala za CD-je in telefoni na preklop, za nekoliko starejše VHS kasete, katodni televizorji, tiskani telefonski imeniki, Iskrini stacionarni telefoni, grafoskopi, analogni fotoaparati, karbonski papir, fax naprave in pozivniki, za še starejše so to tipkalni stroji, gašperčki …
Z vsako od teh naprav nas vendarle povezujejo spomini na prigode, osebe in trenutke s svojimi najbližjimi. Od njih se včasih težko ločimo, ker nas spominjajo na čase, ki jih ni več. So nosilci spominov in nikakor povsem “odsluženi”.

Produkcija: ID20
Sodelujoči: Idrijčani in Idrijčanke

Igla v senu
Vsi vemo, da je nemogoče najti šivanko v senu. Ampak, ali je nemogoče tudi za robota ali sistem umetne inteligence? “Igla v senu” je industrijska robotska roka, ki išče šivanko v senu. Umetniško delo lahko razumemo kot dajanje izziva tehnologiji z nalogo, ki je za človeka nemogoča.

Koprodukcija: RUK / Delavski dom
Sodelujoči: Varvara (Estonija) & Mar (Španija), Erih Arko

Mojbot ∑igma
Virtualni asistent v obliki robotka mojbot ∑igma je razvit z namenom spodbujanja igrivega učenja, ki spodbuja intelektualno emancipacijo z omogočanjem prenašanja znanja horizontalno med učenci različnih starosti in znanj. Robotka lahko vsak uporabnik personalizira in ga oblikuje glede na številne ponujene možnosti v meniju, ki se odklene po vsaki uspešno opravljeni delavnici. Tako se asistent mojbot ∑igma uči, spreminja in raste z uporabnikom preko digitalnega odtisa njegovega opravljenega dela.

Avtorji: Matjaž Požlep (Art Rebel 9) v sodelovanju z dr. Lukom Bradeškom in Patrikom Zajcem (Solvesall d.o.o.)
Produkcija: Mladinski center Velenje
Izdelava postavitve: Fabrikaid, d.o.o.
Katalizator inovacij: Jurij Krpan
Producentka: Lea Lipnik
Zahvale: Art Rebel 9 (Nina Sever Plešec, Ažbe Rihtaršič, Predrag Petrovič, Teja Mole, Brane Herak, Nataša Slokar), Mitja Jermol (IJS), 5hek akademija (Petra Vanič, Eva Pondrk, Kristijan Tkalec, Katja Zalar Nikovič)

Post-naravna koča
Univerzalno je graditi zavetje z uporabo delov narave, v kateri prebivamo. Simbolna primitivna koča zbudi zamisel o Post-naravni koči za obdobje, ko je težko ločiti med naravno in kulturno dediščino. Skozi evolucijo smo vedno pred neizbežnim propadom varovali tisto, kar je bilo redko. Kar je bilo nekoč naravno najden ogenj, je zdaj pričevanje našega časa in načina razmišljanja v obliki knjige, ki jo imate v rokah.

Produkcija: Matija Pogorilić in Krešimir Borošak

Virtualne vsebine

Virtualni muzej Od kmeta do delavca
Industrijska revolucija je ne prelomu 18. in 19. stoletja do temeljev pretresla uveljavljeni družbeni red. Parni stroji, železnice in tovarne so začele krojiti življenja posameznikov, ki so s podeželja z željo po boljšem življenju odhajali v mesta. Družba se je iz kmečke počasi levila v mestno, pri tem pa so se spreminjali stoletja uveljavljeni vzorci dela, bivanja in preživljanja prostega časa. Ta vznemirljiv čas so pri Društvu Idrija 2020, Zavodu Dobra pot in KID KIBLA spoznavali skupaj z dijaki in dijakinjami 7 srednjih šol. Ob uporabi sodobnih tehnologij interpretacije dediščine je nastala virtualna zbirka “Od kmeta do delavca”, ki prinaša vpogled v obdobje, ko so kmetje postopoma postajali delavci ter spreminjali svoje življenjske in delovne navade. Razstava je na voljo tudi v virtualni resničnosti!

Koprodukcija: KIBLA / Idrija 2020 / Dobra pot

Vertigo Bird 2020
Delavski dom Trbovlje je leta 2020 predstavil projekt Vrtiglavi ptič 2020/Vertigo Bird 2020: vzpon na najvišji dimnik Evrope in eden od simbolov industrijske dediščine Zasavja. Vzpon je posnet v tehniki 360-stopinjskega videa, ki omogoča prvoosebno doživetje neomejenega razgleda z vrha najvišjega dimnika Evrope. Na simbolni ravni ta odprt pogled simbolizira pot zasavske družbe v prihodnost.

Koprodukcija: RUK / Delavski dom

Sodelujoči: Dunking Devils, Arctur

 


 

Načrtuj