Skoči na vsebino

Odsevi srebrnega časa - Scopoli - naš prvi geolog in mineralog

04. okt. 2023 / 17:00
Idrija - Jašek Frančiške
V okviru Odsevov srebrnega časa in Mednarodnega dneva geopestrosti 2023 vas 4. oktobra 2023 ob 17.00 vabimo na ogled epsomitov v idrijskem rudniku in rudniške geološke zbirke v Jašku Frančiške.

Odsevi srebrnega časa
Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v septembru in oktobru že sedmo leto vabi k predstavitvi rudarske dediščine. Skupaj z drugimi ustanovami so pripravili pester program dogodkov, posvečenih dediščini živega srebra. Letošnji dogodki so še posebej povezani s praznovanjem 20-letnice UNESCO Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine.

Program>>

Scopoli - naš prvi geolog in mineralog  - obeležitev Mednarodnega dneva geopestrosti 2023
Letos praznujemo 300-letnico rojstva Joannesa Antoniusa Scopolija (1723—1788), ki ga je cesarica Marija Terezija leta 1754 poslala v Idrijo kot prvega šolanega rudniškega zdravnika. Vsestranski naravoslovni polihistor je postavil temelje slovenski geologiji, mineralogiji, metalurgiji, kemiji, botaniki, entomologiji in medicini dela. V šestnajstletnem bivanju v Idriji je veliko časa posvetil raziskovanju narave na Kranjskem. V knjižici De Hydrargyro Idriensi iz leta 1761 sta prvi dve razpravi posvečeni prav idrijskim živosrebrovim rudam, živemu srebru in vitriolu – epsomitu.

Vabimo vas na ogled epsomitov, ki še vedno rastejo na III. obzorju v idrijskem rudniku. V rudniški geološki zbirki pa bodo predstavljene cinabaritne rude, še posebej tiste, ki jih je opisal Scopoli.

Ker so mesta omejena, je potrebna predhodna prijava na martina.peljhan@cudhg-idrija.si do 2. oktobra 2023 ali na 041 379 036. Organizator: CUDHg Idrija

Načrtuj