Skoči na vsebino

Javno vodstvo za odrasle po razstavi Razstavljamo čas

09. nov. 2023 / 18:00
Idrija - Grad Gewerkenegg
Vabljeni na voden ogled razstave ob 70-letnici Mestnega muzeja Idrija!

V četrtek, 9. novembra 2023 ob 18.00 bo na Gradu Gewerkenegg javno vodenje za odrasle po jubilejni razstavi ob 70-letnici Mestnega muzeja Idrija Razstavljamo čas.

 

Leto 2023 je za Mestni muzej Idrija posebno leto, leto praznovanj. Ob 70-letnici ustanovitve muzeja so izdali publikacijo Razstavljamo čas, animirani film 70 let Mestnega muzeja Idrija, pripravili so tematske Muzejske večere, premično razstavo 1 muzej, 1000 zgodb in osrednjo razstavo Razstavljamo čas.

Na njej s preko 200 izbranimi predmeti, več kot 70 fotografijami in avdio-video gradivom predstavljajo kulturo idrijsko-cerkljanskega območja ter vzporedno ob tem razvoj Mestnega muzeja Idrija. 

Osrednja tema razstave je čas. Izbrali so ga, ker visokemu muzejskemu jubileju pritiče razmislek o času, ki kot nit povezuje in prepleta predstavljene vsebine. Prostor in čas sta pomembni kategoriji pri vsakdanjem muzejskem delu, obisk razstav pa lahko deluje kot časovni stroj in portal do drugih svetov. 

Na razstavi predstavljajo ključna obdobja muzeja, vpeta v okvir širših družbenih sprememb: od ustanovitve leta 1953 do leta 2023 in vprašanj o obetih prihodnosti. Vezivo med vsebinami na razstavi so na čas vezani slogani. Med njimi Čas je denar predstavlja razvoj obrti in industrije na našem območju, Lainščkov citat Najboljši od časov so časi svobodni opredeli poglavje osamosvajanja Slovenije, Iskanje izgubljenega časa zaobjame sklopa geologije in arheologije, bogato dediščino čipkarstva pa Neskončna nit.

Skrbno so izbrali muzejske predmete in jih prepletli z nematerialnimi pričami preteklosti: znanji, veščinami in zgodbami nesnovne dediščine. Med spoznavanjem vsebin s področij tehniške dediščine, etnologije, zgodovine in likovne umetnosti se sproti seznanjamo tudi s širjenjem in delovanjem muzeja. Idrijsko-cerkljanski muzejski krog danes sestavlja kar osem oglednih točk v Idriji, Cerknem, na Vojskem, Dolenjih Novakih in Zakojci.

Prostor na razstavi namenjajo tudi zasebni sferi človekovega bivanja. Nekatere predmete, ki so našim prednikom lajšali vsakdan, na ogled postavljajo prvič, druge so obogatili z zgodbami. Pri snovanju razstave so se ves čas trudili iskati ravnotežje med zasebnim in javnim, ter prikazati, kako so spremembe v družbi vplivale na življenje tukajšnjih ljudi. Razstavi so dodali tudi oseben dotik: tokrat se preko izbranega predmeta, ki jim je iz takšnih ali drugačnih razlogov ljub, predstavljajo kustosi.

 

Načrtuj