Skoči na vsebino

Rudi Skočir: Eva in njena zgodba

04. apr. 2024 / 17:30
Idrija - Galerija Magazin, Galerija sv. Barbare, Razstavišče Nikolaja Pirnata
Vabljeni na odprtje razstav enega umetnika v treh galerijah.

Rudi Skočir: Eva in njena zgodba

Vabljeni na odprtje razstav enega umetnika v treh galerijah v Idriji, v četrtek, 4. aprila 2024:

  • 17. 30 - Galerija Magazin - Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
  • 18.15 - Galerija sv. Barbare - kripta pod Mestnim trgom
  • 19.00 - Razstavišče Nikolaja Pirnata - grad Gewerkenegg

Likovna dela bo predstavila umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn.

Razstava slikarja Rudija Skočirja Eva in njena zgodba na ogled postavlja izbor iz avtorjevega opusa s poudarkom na delih zadnjih nekaj let in med seboj povezuje tri idrijske galerije.

V ospredju ustvarjanja Rudija Skočirja ostaja ženska. Kot je v predstavitvi razstave zapisala likovna kritičarka Verena Koršič Zorn, nam jo umetnik vedno znova predstavi v drugačni formalni in vsebinski podobi. Tokratna Eva je odmaknjena, skrivnostna, zrelejša, zamišljena, otožna, kot bi jo dolgo trajajoča vloga utrudila in ji zob časa načel svežino, zabrisal rdečico z lic. A kljub temu še vedno spominja na razkošje plodnosti, obuja in poglablja razmišljanja o nastanku življenja.

Dela v tehniki akril, kolaž na platno ali les, na katerih je Eva, so razstavljena v dveh galerijah. Slike večjih formatov, nekatere merijo tudi do tri metre, so na ogled v Galeriji sv. Barbare v kripti pod Mestnim trgom, nekoliko manjši formati pa v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg.

V Galeriji Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija je razstavljenih 30 ilustracij iz knjige Balkanske ljudske pripovedke, ki je leta 2007 izšla pri japonski založbi. Originalne ilustracije, ki so nekajkrat večje kot reprodukcije v knjigi, so narisane na ročno izdelan papir.

Preberi več >>

Zloženka >>

Načrtuj