Skoči na vsebino

Gastronomsko-gledališko doživetje O, sonce moje

07. jul. 2024 / 18:00
Idrija - Hiša Giser
Vabljeni na prav posebno doživetje.

 

Zavod ID20, Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija vas vljudno vabijo na gastronomsko-gledališko doživetje O, sonce moje po besedilu Aleša Čarja, nastalega po konceptu Tilna Božiča, Drejca Kokošarja, Ane Kržišnik Blažica in Matevža Strausa, v režiji Ane Kržišnik Blažica. 

Gastronomsko-gledališki dogodek O, sonce moje nas bo odpeljal v Idrijo leta 1922, štiri leta po koncu velike vojne, v hišo Giser, eno redkih še stoječih veličastnih rudarskih hiš, ki bo odprla svoja vrata in razkrila zgodbo, ki bi jo lahko pripovedovala marsikatera idrijska družina. Črvovim, rudarskemu nadzorniku Petru, njegovi ženi Marjanci in njuni uporniški ter samosvoji hčeri Klari, se bomo pridružili na praznovanju srebrne poroke, ki pa se ne izteče tako, kot sta jo slavljenca načrtovala.

Odšli bomo na časovno potovanje v živosrebrno obmejno mesto s svojimi zgodbami, željami in težavami, opravljivkami, gostilnami, knapi, priseljenci, pretečim fašizmom, a tudi samosvojim humorjem in dojemanjem realnosti. Obiskali bomo mesto, ki je celilo bojne rane, se učilo novega jezika in kulture, a še vedno plesalo in se ljubilo pri Didiču, popivalo in se zabavalo pri Švarcadlerju ali se sprehajalo na Via Amore.

Deset gostov na dogodku bo preizkusilo štirihodni meni, ki smo ga zasnovali s pomočjo sto let stare kuharske knjige iz zapuščine zadnjih prebivalcev hiše Giser. Marjanca bo pripravila jedi, kakršne bi se našle na meščanski mizi v Idriji pred sto leti. Presenetila bo s pozabljenimi specialitetami, a tudi žlikrofi ne bodo manjkali, vendar ne takšni, kot bi jih pričakovali.

Naslov dogodka je hkrati naslov priljubljene italijanske kancone, ki poje o ljubezni, veselju do življenja, ter nam v svojem metaforičnem pomenu govori tudi o upih in sanjah idrijskega človeka, ki je vedno s pogumom prenašal tujo oblast, in kljub zgodovinskim in političnim preprekam uspel najti tudi prostor za ljubezen in sprejemanje. Iz teme nadvlade, globokih rovov in ozke kotline je hrepenel po soncu in lepotah sveta.


MENI po receptih iz Marjančine kuharice:

Dobrodošlica
Nekaj domačega.

Narezek
Domače mesnine Petrove žlahte s Cerkljanskega, sir s Tolminskega, pašteta iz postrvi, z zelišči z vrta ter maslom, vložena zelenjava in domač kruh.

Juha
Za bolj drzne je Marjanca pripravila vinsko juho po receptu, ki ga prvič preizkuša.
Če vam ta juha ne bi bila všeč, je pripravila še prežganko.

Žlikrofi z …
V Marjančini kuharici je več vrst žlikrofov. Za to priložnost je izbrala žlikrofe, polnjene s suhim sadjem, divjačinski golaž, krompirjevo polento s staranim sirom in gobovo polivko.

Sladko
Češki tolki, najljubša Marjančina sladica. Pripravila jo je v posebni ponvi, ki so jo njeni starši prinesli s seboj s Češke. Tolke je še posladkala z domačo slivovo marmelado, ki jo poleti kuha iz zrelega sadja.

Kava
Tržaška, samo za posebne priložnosti. Po želji sladkana.

Fernet
Italijanska grenčica.


Ustvarjalna ekipa

 

Avtor besedila Aleš Čar

Avtorji koncepta Tilen Božič, Drejc Kokošar, Ana Kržišnik Blažica, Matevž Straus

Režiserka in kostumografinja Ana Kržišnik Blažica

Avtorja menija Tilen Božič, Nejc Lenič

Avtorica priprave prizorišča Lucija Eniko

Avtorji glasbenih priredb Alen Bogataj, Luka Čibej, Nace Kogej, Rok Šinkovec

Grafični oblikovalec Peter Lahajnar 

 

V uprizoritvi je uporabljena tudi pesem Vahid Dareta Kauriča (Kuzle). Besedilo je priredila Amber Rose, glasbo pa Nace Kogej. 

 

Igrajo

Peter Črv, gospodar v hiši Giser Viktor KalanDavid Velikanje

Marjane, njegova žena Ivana Gantar Sonika Kovačič

Klara, njuna hči Zara Fister / Sara HladnikNika Kastrin 

Giuseppe Patorinni, Klarin fant Žiga Černilogar Munih Lan Rupnik Anej Šinkovec

Harmonikaš Luka Bavcon / Milan Kavčič / Anej Šinkovec / Rok Šinkovec 

 

Producenti Zavod ID20, Dramatično društvo Idrija, Mala gledališka šola GJV Idrija

V sodelovanju z Gostiščem Barbara

Dejavnost sofinancirata Občina Idrija, JSKD

Dogodek je del Uradnega programa Evropske prestolnice kulturo GO! 2025 Nova Gorica - Gorizia.

Aktivnost je del projekta RE: (Kopališča, gotske cerkve in rudarske hiše: Mladinska revitalizacija stavbne kulturne dediščine) in sofinancirana s strani Evropske unije.

Dogodka se lahko udeleži 10 oseb, kot posamezniki ali kot zaključena družba.

Vstopnina 60 € vključuje udeležbo na dogodku, kosilo ali večerjo s štirimi hodi, dobrodošlico z žgano pijačo, vodo, bezgovec, belo in rdeče vino, grenčico in kavo. Med dogodkom ni mogoče naročati dodatne pijače.


Nakup vstopnic je mogoč izključno na spletni strani ID20 (tu si lahko ogledate tudi celoten meni): 

O, sonce moje - Gastronomsko-gledališki dogodek (id20.si)

V primeru, da se dogodka po nakupu vstopnice ne bi mogli udeležiti, povračilo denarja žal ni mogoče, lahko pa se dogodka namesto vas udeleži druga oseba. 

Veselimo se druženja z vami in z družino Črv! 

ID20, Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija

Načrtuj