Skoči na vsebino

Dan rudarjev 1972 - dokumentarni film

03. jul. 2024 / 12:00
Online dogodek
Premiera kratkega dokumentarnega filma.

Slovenski rudarji v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 03. julija 1934 leta začeli zasavski rudarji, 3. julija praznujejo Dan rudarjev.

Letos obeležujemo 90 let in v Ohranjenih spominih so se odločili, da 90. obletnico obeležijo z objavo kratkega dokumentarnega filma DAN RUDARJEV 1972 iz arhiva družine Mrak kot hommage / poklon vsem rudarjem. Brez rudnika in rudarjev namreč ne bi bilo Idrije in vsega, kar danes zaznamuje in odlikuje to mesto.

Spletna premiera filma Dan rudarjev 1972 bo na voljo za ogled na Dan rudarjev, 3.7.2024 od 12h dalje.

Dan rudarjev 1972>>

"Tretji julij je bil nekoč največji praznik v Idriji. Praznik rudarjev. Danes se tega spomni le malokdo. Zato smo na naši strani Ohranjeni spomini  objavili posnetek praznovanja iz leta 1972 v Idriji. Stare podobe Idrije, ljudje ki so zaznamovali mesto, glasba rudarjev. Ali kot slišimo napovedovalca v filmu: Tretji junij je Dan rudarjev. Mesto je praznično razpoloženo, okrašeno z zastavami, obrazi rudarjev so nasmejani, vsi naokrog, srečno, srečno. Ta dan praznujejo vsi rudarji Slovenije, praznujejo ga stari in mladi, kajti ta praznik prehaja v zgodovino, v legendo. Praznik dela in dan spominov."  - Dušan Moravec

 

Načrtuj