Center za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija

11. okt. 2019 / 12:58
V Idriji nov Center za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija in razstava »Zapisano v kamninah«.

Geopark Idrija, v sklopu projekta Danube GeoTour, vabi obiskovalce v nov Center za obiskovalce z razstavo »Zapisano v kamninah«. Nahaja se v prostorih nekdanje gostilne Nebesa, kamor se je v septembru priselil tudi TIC Idrija. 

Glavna nit razstave je o tem, kako so Zemljine sile vplivale na nastanek idrijskega območja in izoblikovale življenje. Predstavljala bo vsebine iz celega območja Geoparka Idrija. Z razstavo želimo spodbuditi obiskovalce, da poleg obiska naših glavnih turističnih ponudnikov v mestu Idrija, obiščejo tudi idrijsko podeželje, si tam ogledajo naravne in kulturne znamenitosti ter pridejo v stik s  turističnimi ponudniki izven mesta in se pri nas zadržijo dalj časa.

Uvod v idrijsko zgodbo je osnovna razlaga nastanka našega planeta ter procesov, ki naš planet ohranjajo živega, da se stalno spreminja. Prikazati želimo, da procesi v in na Zemlji v svoji osnovi določajo okolje, kamninsko in morfološko pestrost, ki se mu prilagajajo rastline in živali ter nenazadnje tudi človek s svojim načinom življenja. Pomembno sporočilo razstave je, da se globalni procesi odražajo tudi lokalno. 

Obiskovalcem bo v centru na ogled bogata razstava z maketami, modeli, zanimivimi eksponati, animacijami, video predstavitvami, s pomočjo katerih bomo vsebine predstavili tistim, ki jih ta snov le bežno zanima in tistim, ki se v vsebine razstave želijo bolj poglobiti.  Najmlajšim so namenjene tri otroške točke, kjer bodo na igriv in interaktiven način odkrivali naravne zanimivosti in zakonitosti. Za konec nismo izpustili niti projektnih partnerjev, ki se bodo na moderen način, s pomočjo digitalne tehnologije predstavili obiskovalcem s kratkim videom tekom cele razstave. 

Zavod za turizem Idrija je v ta namen pridobil 104.000,00 EUR iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA), kar predstavlja 85% proračuna za vzpostavitev centra in zavzema stroške osebja, administracije, potne stroške, stroške zunanjih izvajalcev, opreme, infrastrukture za samo razstavo. Preostalih 15% je zagotovila Občina Idrija. Poleg tega je Zavod za turizem Idrija iz svojega proračuna za delovanje Geoparka Idrija za opremo v centru namenil 24.650,00 EUR. Sredstva za ureditev prostorov, primernih za izdelavo razstave ter delovanje TIC-a je zagotovila Občina Idrija.

Nove prostore sta, 24. 10. 2019, slovesno odprla ga. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in g. Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija. 

 

URNIK
TURISTIČNO INFORMACIJSKI CENTER IDRIJA in
CENTER ZA OBISKOVALCE GEOPARKA IDRIJA

Odprto
november–marec:
ponedeljek–sobota od 9.00 do 16.00
nedelja in prazniki zaprto

april in oktober:
ponedeljek–nedelja ter prazniki od 9.00 do 16.00

maj in september:
ponedeljek–petek od 9.00 do 18.00
sobota, nedelja in prazniki od 9.00 do 17.00

junij–avgust:
ponedeljek–nedelja ter prazniki od 9.00 do 19.00