PREDSTAVLJAMO HOTEL JOŽEF

12. maj. 2020 / 10:02
Hotel Jožef - dobitnik certifikata "Idrija izbrano", certificiran izdelovalec idrijskih žlikrofov, organizator koncertov z dušo in še mnogo več.

Hotel Jožef z restavracijo stoji na mestu nekdanje rudniške žgalnice, katerega arhitektura je svoj navdih iskala v Čermak – Špirekovi žgalniški peči. Je poklon vsem idrijskim Jožefom, ki so skozi leta pomembno ustvarjali idrijsko zgodbo in zgodovino. Je tudi del širše zgodbe, katere skupni imenovalec je podjetje Nebesa d.o.o. in katerega vodenje je prevzela v sredini leta 2016 Saša Pečelin. Osnovno in najstarejšo dejavnost izvaja Restavracija Kolektor, ki poleg zagotavljanja toplega obroka za zaposlene v koncernu Kolektor na idrijski lokaciji skrbi tudi za različne pogostitve. Podjetje se ukvarja tudi z nudenjem toplih napitkov in prigrizkov iz avtomatov, na območju Idrije, Logatca, Postojne in Ljubljane, v njihovo domeno pa spada še soustvarjanje različnih koncernskih dogodkov. Hotel Jožef deluje pod okriljem podjetja od leta 2011, ko se je srečeval z različnimi izzivi, vendar direktorica Saša Pečelin pravi: »Izzivi se pojavljajo ves čas, na različnih področjih. In prav je tako, saj nas ženejo naprej, odpirajo nove priložnosti, odkrivajo drugačno perspektivo in so nenazadnje gonilo razvoja. Največji izziv s katerim se ukvarjamo še danes, je razbijanje globoko zakoreninjenega prepričanja, da je hotel z restavracijo namenjen samo »smetani«.« To seveda ni res, in počasi spreminjajo tudi ta stereotip. Kljub temu, da veljajo za poslovni hotel, se število ne-poslovnih gostov vsako leto viša. Pečelinova pravi, da so to večinoma tranzitni gostje, ki se v Idriji ustavijo za krajši čas, za noč ali največ dve, v zadnjem času pa narašča število pohodnikov in kolesarjev, ki poleg naravnih danosti iščejo tudi udobje. Pri tem delež domačih gostov dosega 10 odstotkov, med tujimi gosti pa prevladujejo Nemci, Italijani in Francozi.

IMG_3896_p

Poleg udobja, ki ga Hotel Jožef nudi, so znani tudi po svoji kulinarki, ki je na višjem nivoju gostinsko-turističnih storitev, saj sledi trendom kakovostne, naravne in varno pripravljene hrane iz nepredelanih surovin, pretežno slovenskega porekla. Tako so z Jožefovo dilco prejemniki certifikata »Idrija izbrano«. Gre za narezek iz kakovostnih, lokalnih suhomesnatih izdelkov in sirov – izbrani siri s kmetije Krnčan, suhomesnati izdelki Mesarstva Podobnik ter zaseka Kmetijsko gozdarske zadruge Idrija. So tudi člani Društva za promocijo in zaščito idrijskih jedi ter certificirani izdelovalci idrijskih žlikrofov. To pomeni, da so žlikrofi Hotela Jožef proizvedeni po tradicionalni recepturi, na tradicionalen način, pri čemer so podvrženi notranji in zunanji kontroli, ki preverjata ustrezno kakovost in izdelavo te idrijske kulinarične posebnosti.

In še z eno posebnostjo se lahko pohvalijo v Hotelu Jožef, to je njihova organizacija koncertov. Posebnost le-teh je njihovo intimno vzdušje, saj dvorana sprejme največ 65 poslušalcev, ki so vajeni sproščenega pokoncertnega druženja, nemalokrat tudi z nastopajočimi.

Za udobje gostov, odlično kulinariko in vrhunsko postrežbo, poleg direktorice Saše Pečelin, skrbi sedem zaposlenih. Trije kuharji, ki poskrbijo za vaše brbončice, prijazen sprejem in vrhunska postrežba sta v domeni treh receptorjev – natakarjev, za čistočo in ostali higienski servis pa skrbi sobarica. Če je potrebno, priskočijo na pomoč še študentje.

Pečelinova zre v prihodnost optimistično, kljub nastali situaciji. Pravi, da je zdaj pravi čas za inventuro in da obdržimo, kar je dobro ter nehamo trmasto vztrajati pri vzorcih, ki nam ne služijo. Zdaj je čas, da na situacijo pogledamo še iz druge strani in jo vidimo v drugačni luči, kajti tako se rojevajo nove ideje, zamisli in produkti. Pogumno pove, da je morda turizem čez noč res zamrl, ni pa umrl. Poudari, da imajo v Hotelu Jožef specialiteto »joie de vivre« ali po naše »veselje do življenja«. »V življenju so spremembe edina stalnica. In če jih sprejemamo z veseljem, pogumom, pozitivnim odnosom do dela in veliko mero fleksibilnosti, je vse lažje. Če pa vse skupaj začinimo še s ščepcem ljubezni, potem imamo zmagovalni recept. Pa dober tek!«