Festivala idrijske čipke letos ne bo

22. mar. 2021 / 12:17
Po tehtnem premisleku sta se strokovni in upravni odbor Festivala idrijske čipke soglasno odločila, da festivala v letu 2021 ne izvedeta.

Festival idrijske čipke je uvrščen med pet največjih etnoloških prireditev na Slovenskem, velik pomen pa ima tudi v mednarodnem prostoru, o čemer pričajo vsakoletne gostujoče razstave. Festival je v prvi vrsti poklon klekljaricam, ki idrijsko čipko ustvarjajo, vsem ljubiteljem klekljanja in glavnim akterjem klekljanja na Idrijskem, ki ustvarjajo strokovne vsebine festivala: Društvu klekljaric idrijske čipke, ki je s svojimi številnimi aktivnimi članicami vpeto v klekljanje na Idrijskem, Čipkarski šoli Idrija, ki znanje klekljanja prenaša na mlajše rodove s svojim izobraževalnim in strokovnim programom, Mestnemu muzeju Idrija, ki čipko zbira, dokumentira, hrani in prezentira.

Festival je ob podpori Občine Idrija ter Zavoda za turizem Idrija  eden glavnih promotorjev destinacije Idrija, ki jo s ponosom imenujemo biser UNESCO dediščine, kamor je klekljanje kot nesnovna dediščina uvrščeno. Na eni strani sledi tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa je s svojo inovativno vsebino in sodobnimi pristopi v komunikaciji prireditev, ki strokovni program gradi na lastnostih idrijske čipke - natančnosti, spretnosti in iznajdljivosti.

Želja ustvarjalcev strokovnih in spremljevalnih vsebin festivala je, da bi  40. Festival idrijske čipke dal častni poudarek tradiciji klekljanja na Idrijskem ter bi se z njim poklonili vsem akterjem idrijske čipke. Žal pa to v danih razmerah ni mogoče, saj zaradi negotove prihodnosti ne razpolagamo z informacijami, v kakšni obliki bodo junija prireditve dovoljenje. Po tehtnem premisleku smo se v strokovnem in upravnem odbor Festivala idrijske čipke soglasno odločili, da festivala v letu 2021 ne izvedemo in ga prestavimo na naslednje leto oziroma ga odložimo v čas, ko bodo razmere dopuščale, da ga organiziramo v obsegu ter z vsebino, ki takšni okrogli obletnici pritiče.