Pregled aktivnosti Zavoda za turizem Idrija v letu 2021

21. jan. 2022 / 14:59
Kljub negotovim razmeram smo svoje načrtovane aktivnosti izvedli, zadovoljni pa smo tudi s turistično sezono in obiskom!

Foto: Gregor Kacin

JANUARJA smo pričeli kulinarično s predstavitvijo prvih dveh ambasadorjev idrijskih žlikrofov in domačo javnost razburkali s promocijskim filmom, v katerem smo pojasnili razliko med idrijskimi žlikrofi in savinjskimi žlinkrofi. Izdali smo brošuro za promocijo poti po Feldbanu ter predstavili študijo nosilnih zmogljivosti Krajinskega parka Zgornja Idrijca, ki je bila izhodišče za pripravo načrta upravljanja.

FEBRUAR je bil praznično obarvan. Valentinovo smo obeležili z novim proizvodom – priSRČNO skodelico, ki smo jo premierno predstavili na marčevskem sejmu domačih ustvarjalk in rokodelk pri Črnem Orlu. Skupaj s KS Spodnja Idrija smo v središču mesta postavili novo informativno tablo Geoparka Idrija. Zaključili smo športno s promocijsko kolesarsko turo z e-kolesi Hostla Idrija, ki so se je udeležili organizatorji Maratona Franja ter poleg čudovitih Idrijskih Krnic in Krajinskega parka Zgornja Idrijca občudovali in okušali tudi dobrote lokalnih proizvajalcev vključenih v Kolektivno blagovno znamko Idrija izbrano.

MARCA so bili razkriti vsi štirje ambasadorji idrijskih žlikrofov ter njihove obveznosti, intenzivno pa smo se udeleževali tudi virtualnih sejmov in borz. Geopark Idrija je dobil novo spletno stran, Zavraška planota z Godovičem pa novo promocijsko brošuro.

APRILA smo odprli natečaj z naslovom »Zeljševka naj bo«, v katerem smo zbirali različne recepte za to tradicionalno pomladno – poletno potico. V sodelovanju z večino krajevnih skupnosti smo organizirali Plogging, veliko čistilno akcijo, ter se postavili v nizek štart. Vlada je namreč z odlokom ponovno odprla vrata ponudnikov turističnih nastanitev, muzejev ter drugih razstav.

MAJ je bil deževen, a smo kljub vsemu uspešno izvedli prvi sklop aktivnosti v okviru Tedna evropskih geoparkov. Ker je bila organizatorjem Maratona Franja februarska kolesarska tura res všeč, so se odločili, da opravijo z vzponom na Idrijske Krnice v maju še ženski kolesarski trening. Izvedli smo tudi prvo ocenjevanje izdelkov, ki so se potegovali za pridobitev certifikata Idrija izbrano ter pospremili na pot olimpijsko baklo.

JUNIJA smo zaključili z aktivnostmi v okviru Tedna evropskih geoparkov ter bili prijetno presenečeni nad številom udeležencev, bili pa tudi že krepko v izzivih, kako čim bolj prijazno omejiti promet v Krajinskem parku Zgornja Idrijca. Bar Na Lajštu je dobil novega najemnika, vreme se je po majskem dežju ustalilo in obisk krajinskega parka se je začel povečevati. Za gostinske ponudnike in ponudnike turističnih nastanitev smo organizirali celodnevno študijsko turo po Idriji, v Centru za obiskovalce smo odprli razstavo Zapisano v kamninah z novostjo – avdio vodiči ter organizirali prireditev Idrije! oŽIVI Konec meseca je bil še posebej sladek saj se je Med s sladkorno čipko uvrstil med najboljše kulinarične spominke Osrednje Slovenije.

JULIJA je v Belo, v okviru Vikenda brez avtomobila, zapeljal prvi brezplačni avtobus, na Lajštu pa smo začeli pobirati parkirnino. Kljub nejevolji se je na koncu sezone izkazalo, da sta tako parkirnina, kot avtobus prinesla v krajinski park več dobrega, kot slabega. Združenje zgodovinskih mest je v Hotelu Jožef snemalo kulinarični promocijski video, mi pa smo navdušili influencersko družino »Kam z mulcem«, ki je poleg Idrijskih Krnic obiskala še krajinski park in si ogledala UNESCO znamenitosti mesta. Na spletni strani www.visit-idrija.si je zaživel rezervacijski sistem za idrijske namestitve.

AVGUST ni bil samo v znamenju Praznika idrijskih žlikrofov, kjer so bili prisotni s svojo ponudbo prav vsi ambasadorji idrijskih žlikrofov, temveč tudi v znamenju Čipkarije, kjer je Klub idrijskih študentov prvič premierno predstavil obiskovalcem e-kozarčke, ki jih je kupil za vse večje idrijske prireditve in za katere je design po naročilu Zavoda za turizem Idrija izdelal idrijski umetnik Dado Andder. Aktivni smo bili tudi v okviru Počitnikarije, ki jo je, kot vsako leto, organizirala Zveza prijateljev mladine Idrija. Cel vikend smo gostili v destinaciji 8 novinarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije ter drugič v letu ocenjevalno komisijo za pridobitev certifikata Idrija izbrano. Konec meseca je bil meden, saj smo v organizaciji Idrijsko Cerkljanske razvojne agencije sodelovali pri izvedbi dogodka Medni dan.

SEPTEMBER je pri nas rezerviran za organizacijo Mreže šol. Letos se je aktivnosti v okviru Mreže šol, ki so potekale pod sloganom »Geologija v vsakdanjem življenju«, udeležilo 180 učencev iz Idrijskih osnovnih šol ter OŠ Cerkno. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine smo v okviru aktivnosti, ki so jih izvedle članice Društva klekljaric idrijske čipke, izdali zbrane recepte z natečaja »Zeljševka naj bo« v obliki brošure pod naslovom »Zeljševka, pomladno – poletna potica«, v kateri so, poleg različnih receptov za slano ali sladko zeljševko, vključeni tudi pogrinjki članic društva, ozaljšani z idrijsko čipko. Eksperimentalni skupini klekljaric idrijske čipke smo omogočili ogled »Korona vrtnic« Eve Petrič v katedrali Sv. Štefana na Dunaju. Prvič smo v Idriji gostili eko rally ter udeležence popeljali v Antonijev rov ter jih pogostili z idrijskimi žlikrofi.

OKTOBER je bil rezerviran za revalidacijo UNESCO globalnega geoparka Idrija ter za zaključevanje osnutka načrta upravljanja Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Kljub vsemu smo gostili še 40 članov manjšinskih dnevnikov (MIDAS) iz cele Evrope ter jim organizirali izlet na Vojsko kjer so si ogledali vas ter Partizansko tiskarno. Izlet so zaključili s kosilom sestavljenim iz kulinaričnih dobrot z Idrijskega.

NOVEMBRA smo skupaj z Mestnim muzejem Idrija in Centrom za upravljanje dediščine živega srebra Idrija zaključili projekt digitalizacije kulturne dediščine. Doživetje na Idrijskih Krnicah, ki smo ga promovirali in tržili skozi vse leto, se je uvrstilo med 10. finalistov radijske oddaje »Skriti zakladi Slovenije« Radia SI. Tik pred ponovnim zaprtjem smo uspeli organizirati še prireditev v okviru 14. Rally Idrija.

Še vedno »diši« po DECEMBRU. Na začetku meseca smo združili moči z ICRO ter omogočili lokalnim ustvarjalkam ob petkih prodajno razstavo v okviru Pokrite tržnice. Podprli smo tudi mlade člane društva What´s up Idrija pri izvedbi dogodka, certifikate Idrija izbrano za leto 2020 in 2021 pa podelili virtualno, pa vendarle na inovativen način. V Južni Koreji je potekala svetovna konferenca globalnih geoparkov, ki smo se je s 4imi predstavitvami udeležili žal le virtualno. Svoje delo smo zaključili tako kot smo ga na začetku leta pričeli – v znamenju Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Na zadnji občinski seji v letu 2021, 23. decembra, so namreč občinski svetniki potrdili osnutek načrta upravljanja.

Idrijo je v letu 2021 obiskalo 6.297 gostov (36% več kot leta 2020), ki so ustvarili skupno 15.232 nočitev (41% več kot leta 2020). 55% gostov je bilo domačih, od tujih gostov so prevladovali nemški, italijanski in francoski.

Skupno število obiskovalcev na razstavah je bilo skoraj enako kot v lanskem letu in sicer dobrih 23.000.

Povprečna dolžina bivanja gostov se je podaljšala iz 1,6 dni na 2,3.