Napovedujemo!

27. feb. 2023 / 11:39
41. festival idrijske čipke
16 - 17. junij 2023

Letošnji 41. festival idrijske čipke bo potekal pod sloganom ®EVOLucija, saj bomo v ospredje postavili (r)evoloucijo idrijske čipke oziroma njen razvoj s poudarkom na ženskah, ki so idrijsko čipko ponesle v svet in skrbijo za to, da še vedno pomemben del identitete Idrije, bisera UNESCO dediščine.

Poleg 20. obletnice delovanja Društva klekljaric idrijske čipke, bomo na festivalu izpostavili sodelovanje Čipkarske šole Idrija z Inštitutom za svilogojstvo in svilarstvo Rebeka Lucijana Berčič. V Idrijo bomo namreč pripeljali sviloprejke in prikazali celoten proces razvoja sviloprejke – odvijanja svilenih kokonov ter pridelave svilenih niti, ki ga lahko enačimo z razvojem oziroma kreiranjem idrijske čipke. Od kokona do svile in od ideje do klekljane idrijske čipke.

Naslovno fotografijo 41. festivala idrijske čipke, ki bo potekal pod sloganom ®EVOLucija, je oblikovala Tina Koder Grajzar, Idrijčanka, ki od leta 2006 dalje deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi oziroma na področju čipkarstva.

Več >>