Nov uspeh Eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija

09. okt. 2020 / 08:10
Idrijske čipke v Kolektivni korona vrtnici Eve Petrič razstavljene na Dunaju.

Vabljeni na predstavitev 14. oktobra ob 10:30 v sijaju sončne svetlobe in 15. oktobra ob 20. uri v soju katedralnih luči ter vse dni zatem do konca novembra.

Korona vrtnica je začela nastajati v času prvega izbruha pandemije novega koronavirusa, ko vsestranska umetnica Eve Petrič ni mogla odpotovati v New York, zato je bila bolj ali manj prisiljena precej časa ostati na Dunaju.

idrijska cipka1

Transformirana v Kolektivno korona vrtnico se bo zdaj, med drugim valom korona virusa, vzpenjala kvišku in izžarevala upanje ter se raztezala čez okno nad grobnico cesarja Fridericha Tretjega v znameniti katedrali Sv. Štefana v središču Dunaja.

Da se je Evina Korona vrtnica razrasla v Kolektivno korona vrtnico je zasluga klekljaric Eksperimentalne klekljarske skupina Čipkarske šole Idrija pod vodstvom Maje Svetlik, ki je po objavi slike Korona vrnice v Delu in ideje za njo, poklicala Evo Petrič in predlagala, da idejo uporabijo za akcijo, ki bi klekljaricam pomagala skozi čas karantene. "Tako so klekljarice Eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija med karanteno ustvarjale vrtnice in lističe vrtnic in se z osredotočanjem na lepoto vrtnic prebijale skozi trnje prisiljene osamitve", pravi Eva Petrič in nadaljuje: "Zdelo se mi je primerno, da z njimi svojo Korona vrtnico spremenim v Kolektivno korona vrtnico, zato sem njihove cvetove in lističe oblikovala v spodnji, osnovni del, iz katerega raste moja korona vrnica."

Kolektivna korona vrtnica je navdušila upravitelja dunajske katedrale Sv. Štefana Tonija Fabra, ki je pridobil vsa potrebna dovoljenja, da jo je lahko vključil v to čudovito cerkev v centru Dunaja. Do konca novembra bo tam navdihovala vse obiskovalce s svojo lepoto in vlivala upanje, da se bomo prebili skozi trnje pandemije.

Klekljarice Eksperimentalne klekljarske skupine Čipkarske šole Idrija so vložile preko 400 ur dela v kreiranje in izdelavo klekljanih cvetov in lističev vrtnic, vsaka v zavetju svojega doma. 

Ustvarjalke klekljanih korona vrnic so: Andra Jereb, Irena Laharnar, Mira Guzelj, Marija Novak Boškovič, Draga Sedej, Marta Simnovčič in Milena Kalan Frančeškin, vse nosilke geografske označbe "Idrijska čipka", certifikata kakovosti za idrijsko čipko.

VIR:
https://marijanzlobec.wordpress.com/2020/10/08/kolektivna-korona-vrtnica-eve-petric-v-katedrali-sv-stefana-na-dunaju/
Čipkarska šola Idrija