Obvestilo za javnost

08. nov. 2021 / 11:50
Napačna interpretacija izjave v članku "Bo Idrija postala prvo UNESCO mesto na svetu" v Primorskih novicah.

Zavod za turizem Idrija in Geopark Idrija sporočata, da je novinarka Primorskih novic ga. Saša Dragoš članek s pompoznim naslovom »Bo Idrija postala prvo UNESCO mesto na svetu«,  le-tega napisala sama, s povzemanjem informacij iz različnih virov, brez da bi jih preverila na sedežu zavoda ali geoparka, zato je v članku prišlo do napačne interpretacije izjave enega izmed ocenjevalce g. Alexandra Andrasanuja, »da bi to območje postalo UNESCO mesto.«

Pri UNESCU so že leta 2004 ustanovili mrežo UNESCO mest – UNESCO Creative Cities Network (UCCN) / Mreža kreativnih mest, v katero je vključenih 249 mest iz vsega sveta, med njimi naša prestolnica Ljubljana kot UNESCO mesto literature. Pri UNESCU je ustanovljena tudi mreža "učečih se mest", kjer Slovenija zaenkrat še nima nobenega predstavnika. Predlog g. Andrasanuja je bil, da Idrija še bolj izkoristi svoje tri UNESCO designacije (seznam svetovne dediščine, reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in mreža globalnih geoparkov), ter jih med sabo poveže ter morda dobi s tem priložnost, da postane UNESCO mesto.

Prav tako nobena od zaposlenih na Zavodu za turizem Idrija / Geopark Idrija ni omenjeni novinarki osebno podala nobene izjave, čeprav jih sama v članku navaja oziroma citira in daje vtis, da smo se z njo pogovarjale.

Na članek so se odzvali tudi predstavniki slovenskega Urada za UNESCO.