Skoči na vsebino

TRŽAŠKE PRIKAZNI, O BESEDAH IN VETRU V ŽIVLJENJU DUŠANA JELINČIČA.

15. mar. 2023 / 19:00
Idrija - Filmsko gledališče Idrija
Vabimo vas na ogled verjetno NAJBOLJ IDRIJSKEGA dokumentarnega filma o Trstu in Tržačanu, letošnjem prejemniku nagrade Prešernovega sklada, Dušanu Jelinčiču

Po več uspešnih projekcijah v Trstu, Gorici (IT), v Nabrežini ter na Festivalu Slovenskega filma, Festivalu gorniškega filma, Open door filmskem festivalu, (na slednjih dveh je bil film sprejet v selekcijo) film in ekipa končno tudi v Idriji.

Projekciji sledi pogovor z ustvarjalci in protagonistom filma.

Dokumentarni film podpisuje kar pet (5) "Idrcev" in ena Cerkljanka: Robi Šabec  (pobudnik in scenarist), Dušan Moravec (režiser), Cveto Kobal (skladatelj glasbe za film), Vid Uršič (snemalec 2. kamere), Anita Ferčak (maskerka) ter Matjaž Mrak (direktor fotografije in producent).


Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča prikazuje retrospektivo literarnih del Dušana Jelinčiča in hkrati ponuja večplasten prikaz persone Dušana Jelinčiča. Prikaže se ga, kot intelektualca, pisatelja z zavidljivo bibliografijo, alpinista, novinarja, zavednega tržaškega Slovenca... V dokumentarnem filmu se ponuja nabor potencialnih odgovorov, zakaj naj bi Dušan Jelinčič veljal za najuspešnejšega slovenskega pisatelja med alpinisti oziroma za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega alpinista med pisatelji. Izpostavlja se osrednjo odliko njegovih del, ki se kaže v spremembi perspektive. Prav ta sprememba, prikaz tega notranjega duševnega boja (močnega) posameznika v ekstremni situaciji- naj si bo to v alpinistični navezi ali v fašistični samici- je tekom celotne pripovedi rdeča nit tudi dokumentarnega filma Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča.

Vstopnina: 4,00 EUR

Načrtuj