Skoči na vsebino

Odsevi srebrnega časa - Slovesna predstavitev obnovljene Čermak-Špirekove peči 2

28. sep. 2023 / 18:00
Idrija
V okviru Odsevov srebrnega časa vas vabimo na slovesno predstavitev obnovljene Čermak-Špirekove peči 2, 28. septembra ob 18.00 v Topilnici Hg v Idriji.

Odsevi srebrnega časa
Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v septembru in oktobru že sedmo leto vabi k predstavitvi rudarske dediščine. Skupaj z drugimi ustanovami so pripravili pester program dogodkov, posvečenih dediščini živega srebra. Letošnji dogodki so še posebej povezani s praznovanjem 20-letnice UNESCO Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine.

Program>>

Slovesna predstavitev obnovljene Čermak-Špirekove peči 2
Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je v Topilnici Hg obnovil in postavil Čermak-Špirekovo peč, ki sta jo zasnovala idrijska metalurga češkega rodu, upravnik žgalnice Josip Čermak in žgalniški mojster Vincenc Špirek. V času delovanja te peči, od zadnje četrtine 19. stoletja do prve polovice 20. stoletja, je Idrija postala vodilna v tehnologiji pridobivanja živega srebra na svetu. V Idriji je delovalo šest presipnih peči. Tehnološko enake so kasneje postavili tudi v drugih rudnikih po svetu.
Restavrirana Čermak-Špirekova peč 2, je v Idriji delovala od leta 1888 do 1974. Po rekonstrukciji je danes edina ohranjena tovrstna naprava za žganje živosrebrove rude na svetu in predstavlja pomemben del UNESCO dediščine živega srebra.

Organizator: CUDHg Idrija

Načrtuj