SKUPAJ ZA KRAS

01. avg. 2022 / 10:08
Prispevajmo k obnovi pogorelega Krasa.

Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenje ljudi. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda škoda v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi je nepredstavljiva, gozdne živali so izgubile dom. V zraku je še vedno dim, ki je po vsej Sloveniji zmanjševal vidljivost, ponekod še vznikajo požari, veter prenaša zoglenele delce, ki so škodljivi za dihala. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen bodo cenili vsak prispevek v obliki finančnih sredstev ali pomoči na terenu, ko bo mogoče pričeti z organiziranim odstranjevanjem plastičnih in drugih odpadkov, nastalih v času gašenja požarov, v načrtu je več čistilnih akcij. Na pobudo slovenskih podjetnikov, glasbenikov, umetnikov, estradnikov, vinarjev in drugih dobrotnikov je v pripravi tudi večji dobrodelni dogodek.


Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse,

SI56 34000-1021587583, sklic KRAS

Donacijska sredstva na isti račun se zbirajo tudi preko

SMS-a KRAS5 (5 ) in KRAS10 (10 €) na številko 1919


Na novi spletni strani Skupaj za Kras, ki bo zaživela v prihodnjih dneh, bodo na razpolago vse informacije o akcijah in projektih, tudi možnost licitiranja za donirane umetnine in predmete. 

Oceni nastale škode bo sledil obsežen sanacijski načrt za namensko rabo sredstev, ki se bodo transparentno delila preko skupnega koordinacijskega centra treh občin, v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma, bo potekal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in ključnimi predstavniki vseh navedenih področij.

Največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije zagotovo ne bomo pozabili, vprašanje pa je, kako si ga bomo zapomnili. Lahko zgolj kot temno nočno moro, ki smo jo spremljali iz daljave. Morda pa bo misel na požar v nas vnesla svetel trenutek ponosa, ko smo družno priskočili na pomoč, prispevali in naredili vse, kar smo lahko, da omilimo škodo.

Hvaležni nam bodo zdajšnje in prihodnje generacije, ki si zaslužijo, da pogoreli Kras okreva.