Kaj so jedli idrijski rudarji?

Idrijski rudnik živega srebra je bil eden največjih rudnikov v Evropi. V času njegovega delovanja so se rudarji soočali z različnimi izzivi, med katerimi je bil zagotovo tudi prehranski. Kaj so jedli idrijski rudarji?

Rudarji so imeli zelo naporne in težke delovne pogoje. Delali so v globini pod zemljo in se soočali s pomanjkanjem svežega zraka, vročino in vlago, zato so jedli visoko kalorično hrano, ki jim je zagotavljala energijo. Njihova prehrana je bila precej osnovna, sestavljena iz kruha, mesa, zelenjave in mlečnih izdelkov, včasih tudi rib. Kruh je bil malodane del vsakega obroka, zagotovo pa tradicionalne rudarske malice. Meso je bilo med rudarji priljubljeno, vendar težje dostopno  kot zelenjava in kruh. Običajno so jedli svinjsko meso, za malico špeh. Ker pa so si lahko meso privoščili le občasno, so jim rudarske žene pripravljale skromnejše, pa vendar še vedno hranljive jed - žlikrofe, ocvirkovco, zeljševko, smukavce, različne zelenjavne mineštre. Tudi mlečni izdelki so bili  del njihove prehrane. Najbolj priljubljena sta bila skuta in kislo mleko. Skuto so uporabili na različne načine, v sladkih in slanih jedi. Zelenjava, pridelana na majhnih vrtovih rudarskih hiše, je bila na Idrijskem običajno prisotna le nekaj mesecev na leto. Med najbolj priljubljeno zelenjavo so spadali krompir, grah, zelje in korenje. 

336908132_3398538757029582_1048343215445278205_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Idrija z rudnikom živega srebra  danes predstavlja UNESCO svetovne dediščino, ki je pomemben del turistične ponudbe. Tudi zgodba prehrane idrijskih rudarjev je del idrijske dediščine, zato v aprilu pripravljamo za obiskovalce rudnika nepozabno kulinarično doživetje, kjer bodo obiskovalci preizkusili pet hodov idrijskih specialitet, vključno z žlikrofi, ocvirkovco, zeljševko, prfarskimi štruklji, kmečko pito in tradicionalno knapovsko malico na sodoben način. Vinska spremljava iz Vipavske doline bo poskrbela za popolno harmonijo okusov, medtem ko bodo kulinarični mojstri in vodiči obiskovalce popeljali skozi 500-letno zgodovino rudarjenja in predstavili tradicionalne okuse v sodobni preobleki.

Na dogodku se bodo predstavili tudi lokalni ponudniki, med njimi Kolektivna blagovna znamka Idrija, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, Kmetija Krnčan, Kmetija Pr Kendu, Kmetija Na Kalu, Hiša zelišč, Turistično društvo Fara in Žlikrofi Irma in Dionysos.

336892135_1218140148853919_1766596117359104522_n.jpg

 

Valerija Božič

Valerija Božič

Direktorica Zavoda za turizem Idrija.