Skoči na vsebino

Topilnica Hg

Odkrijte zgodbo živega srebra od rude do kapljic!

V prostorih nekdanje rudniške topilnice se prepričajte o vznemirljivih, a tudi nevarnih lastnostih te edine pri sobni temperaturi tekoče kovine. Podučite se o različnih načinih uporabe živega srebra in skozi interaktivno predstavitev tehnik žganja živosrebrove rude spoznajte, kako so v petstoletni zgodovini v žgalnih pečeh idrijskega rudnika pridobili za več kot 3 milijone polnih jeklenih posod živega srebra.

 

NA RAUFNK DO TURŠKE NOGE

Vabljeni, da odkrijete skrivnost legende o Turški nogi.

Turška noga je velika skala z luknjami, ki spominjajo na stopinjo noge. Legendi sta dve. Prva pravi, da naj bi tam svojo stopinjo pustil Turk s konjem, ki je prijezdil v času turških vdorov na izvidnico, da pogleda ali se splača napasti Idrijo. Ko je sestopil s konja, da bi se razgledal proti Idriji, se mu je prikazala Marija z osličkom in jezdec se je s konjem vred pričel ugrezati v skalo. Uspelo naj jima bi zbežati in odtis, ki ga lahko opazite, če zlezete na skalo, spominja na kopito. Druga legenda pravi, da so Turki čez Gore prispeli do omenjenega kraja, tam pa je njihov poveljnik,  zaradi silno goste megle, prepričan, da so...

 

več

Rotacijska peč v Topilnici Hg - 3D model

V letih 2020-2021 smo v okviru projekta Dvig kompetenc in razvoj turistične ponudbe v vodilni turistični destinaciji Škofja Loka in Idrija v letih 2020 in 2021, v sodelovanju s Centrom za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija ter podjetjem Arctur d.o.o. izvedli digitalni zajem rotacijske peči v Topilnici Hg. Izdelan je bil tudi 3D model rotacijske peči, ki predstavlja pomemben korak v digitalnem ohranjanju kulturne dediščine. 

Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

logo_mgrt_esrr

 

več

Načrtuj