Bajate s pravljicami in glasbo

09. avg. 2020 / 00:00
V nedeljo, 9. avgusta zvečer, bo na improviziranem prizorišču pred muzejsko Rudarsko hišo v Bazoviški ulici v Idriji nastopila uveljavljena pripovedovalsko glasbena skupina Bajate. Člani te na izviren način združujejo pripovedništvo in glasbo, odzivi na njihove nastope pa so navdušujoči.

Bajate je avtorski projekt, ki so ga ustvarili mladi ustvarjalci Rebeka Bogataj, Urša Mihevc, Danijel Bogataj, Blaž Podobnik, Maša Budič in Nina Milavec. »Bajajo, pripovedujejo, navadno neverjetne stvari, bajke in zgodbe, prerokujejo in čarajo ter v svoji pripovedi združujejo besede in zvok, pravljično in zemeljsko, prijazno in temačno, ljudsko in kabarejsko,« so zapisali v časopisu Posavski obzornik po njihovem nedavnem nastopu na gradu Gradu Rajhenburg.

 

Glasbeno-besedni gosti na nastopu v Idriji napovedujejo zgodbo z »nebeškim petelinom« in prerokbo, ki se je uresničila. V zgodbi nastopa tudi Kranjc, ki se je edini rešil med potopom s pomočjo vinske trte, zato je v zahvalo vse življenje gojil vino in ga častil.

 

»Ne le pripoved, izjemna je tudi glasbena spremljava, ki publiko popeljala v drugo dimenzijo. Z glasbenimi odtenki, z vokali, z različnimi instrumenti, zgodbe oživijo, se spojijo ena v drugo. Ustvarjalci z lahkotnostjo peljejo rdečo nit, preigravajo na zastavljeno tematiko, izpostavljajo kruto vsakdanjost, ki se ob njihovi izvedbi zdi pravljična« so v oceni nastopa na gradu Gradu Rajhenburg zapisali v Posavskem obzorniku.

 

Več >>

Načrtuj