Za pohodnike in planince

Idrija je raj za rekreativne pohodnike in planince, saj na številnih poteh, ki jih nudi, najdete izjemne skrite zaklade narave UNESCO globalnega Geoparka Idrija.

Tudi zaradi posebnega Idrijskega hribovja spada celotno območje Idrije pod UNESCO zaščito. Ima namreč najbolj zapleteno geološko sestavo in je hkrati eno najbolje raziskanih hribovij v Sloveniji. Ponuja vam vrsto naravnih znamenitosti in čudovite razglede, tudi na Idrijski prelom, ki  je eden največjih prelomov v južno-alpskem prostoru, ki seka celotno Slovenijo, se proti severovzhodu nadaljuje v Italijo, proti jugovzhodu pa na Hrvaško.

Vabljeni na raziskovanje našega sredogorja. Več informacij >>

FELDBAN

Trasa Feldbana predstavlja odlično enodnevno potepanje skozi zgodovino vojnega obdobja, mimo številnih naravnih znamenitosti UNESCO globalnega geoparka Idrija. Možnih je več poti in dostopov. Najdostopnejša poteka po Francoski cesti do vrha Ključ, pohodniško zahtevnejšim pa priporočamo pot nad reko Idrijco z izhodiščem v Podroteji, mimo Divjega jezera.

Za res pravo doživetje priporočamo vodene oglede feldbana, vsako soboto ob 10:15 uri z izhodiščem v Podroteji. Več informacij in prijava >>

 

more

HLEVIŠKA PLANINA (908 m)

Hleviše oziroma Hleviška planina je priljubljena izletniška točka domačinov, tudi zaradi izvrstne kulinarike, ki jo lahko okusite v koči na Hleviški planini.

Na samem vrhu Hleviške planine sežejo pogledi na sosednje grebene in vrhove, najbolj slikovit pa je razgled na Trnovski gozd in krajinski park Zgornja Idrijca.

 

more

RAZGLEDNI VRHOVI NAD ČRNIM VRHOM

Pot po razglednih vrhovih nad Črnim Vrhom je ena izmed markiranih pohodnih planinskih poti, ki vam ob lepih dneh ponuja čudovite razglede od Jadranskega morja vse do Triglava.

Na poti v dolžini 6,3 km se lahko povzpnete na razgledne vrhove:

  • Velika peč (1050 m),
  • Čelkov vrh (1106 m) ter
  • Javornik (1240 m), najvišji vrh v idrijski občini.

 

 

more

HUDOURNIK (1148 m) in VOJSKO

Krožno pot, primerno tudi za kolesarjenje, pričnete v središču naselja pri farni cerkvi sv. Jožefa.  Pred Ogalcami se strma steza odcepi v grapo Studenci do povsem ohranjene Partizanske tiskarne Slovenije iz leta 1944. Mimo partizanskega pokopališča na Vojščici se sprehodite do Hudournika (1148 m). Od tu se vam odpre pogled na prelomno cono znamenitega Idrijskega preloma do Mosta na Soči,  proti severu pa na Julijske  in Kamniške Alpe s Triglavom.

 

more

JELENK in IDRIJSKE KRNICE (1107 m)

Pravijo mu tudi kraljeva botanična gora in je najvišji krniški vrh. Jelenk je raj za jegliče, med drugimi raste tu tudi znameniti idrijski jeglič, križanec med avrikljem in kranjskim jegličem, ki ga je v začetku 19. stoletja prvi odkril lekarniški laborant iz Idrije.

Jelenk je gora med dolino reke Idrijce, nad katero se dviga in dolino reke Kanomljice. Na samem vrhu lahko z nekaj truda opazimo Krn ter Kanin. 

 

 

 

 

 

more

Na GRADIŠČE (998 m) po stari romarski poti

Gradišče je 998 metrov visok vrh, ki loči Ledinsko planoto v severozahodnem delu Rovtarskega hribovja od doline Idrijce.

Prebivalci Ledinske planote so vsako leto romali k Mariji na Skalci. Izročilo pravi, da je Devica Marija njihove prošnje uslišala in jih obvarovala pred točo ter jim namenila dobro letino. Tokrat romarska pot vodi v obratni smeri – od „Fare“ v Ledine. 

 

more

IDRIJSKO CERKLJANSKA PLANINSKA POT

Pot je dolga 184 km in poteka od Porezna do Javornika. Če se odločite in prehodite celo, ne boste spoznali samo reliefno izredno razgibane pokrajine, temveč boste odkrili tudi idrijsko-cerkljanske razglede, številne skrite potočke, brzice in slapove ter našo naravno dediščino ter njene posebnosti.

Pot je označena z običajnimi Knafelčevimi markacijami in zajema 25 kontrolnih točk z žigi. 

 

more

ŠPIČASTI VRH (1128 m)

Nad Zadloškim poljem se dviga Špičasti vrh (1128 m). Na vrhu stoji 13 metrov visok lesen razgledni stolp, kjer lahko ob lepem vremenu vidimo Tržaški zaliv, Julijske Alpe in večji del osrednje Slovenije.

 

 

more

Načrtuj