Skoči na vsebino

Za kolesarje

Kolesarjem je idrijsko hribovje pisano na kožo, saj nudi izbor slikovitih kolesarskih poti z nepozabnimi razgledi, z e-kolesi, ki jih lahko najamete v Hostlu Idrija ali Hotelu Jožef, pa bo vožnja po njih še lažja.

Idrijsko hribovje ponuja pester izbor kolesarskih poti za vsak okus, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših poti za izkušene kolesarje. Vzponi na idrijske vrhove vas bodo prevzeli z nepozabnimi razgledi, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji spusta. 

Za adrenalinske duše priporočamo obisk Bike Parka >>

 

gEoKOLO in VZNEMIRLJIVI SVET ZGORNJE IDRIJCE

Zelo razgibana tura vas bo vodila skozi krajinski park Zgornja Idrijca mimo bogate naravne in tehniške dediščine, povezane s 500-letno zgodovino rudarjenja v Idriji. Že na začetku soteske Strug vas vabi Divje jezero, le nekaj sto metrov naprej se na ogled ponuja Tektonsko okno Strug - golica, kjer si kamnine ne sledijo v geološkem časovnem zaporedju. Ljubitelji plezanja najdete  

več

gEoKOLO in ČAROBNE IDRIJSKE KRNICE

Pot Čarobne Idrijske Krnice vas po začetnem vzponu skozi razpotegnjeno dolino Kanomlje vodi na Oblakov vrh, kjer boste opazovali dolino, ki se je oblikovala vzdolž idrijskega preloma, nato pa vas bo čakal strm klanec na Idrijske Krnice in Lokvarski vrh. Pot boste nadaljevali po planoti, kjer manjši dvigi ne bodo povzročali večjih težav. Da pa pot ne bo prenaporna, boste uživali ob izjemnih razgledih ter se okrepčali na obisku pri lokalnem sirarju, v Hiši zelišč pa spoznali tradicionalno rudarsko pijačo  

več

gEoKOLO in SKRITA DEDIŠČINA ČRNOVRŠKE PLANOTE

Pot do Črnovrške planote vas bo na začetku vodila strmo navkreber na malce manj poznane, vendar zelo slikovite in razgledne planote ter zaselke idrijskega sredogorja, saj boste kolesarili skozi Dole in Gore. Pred Godovičem boste spoznali kako so na Idrijsko prišle dinozavrove stopinje, na črnovrški planoti pa se boste skozi slikovito pokrajino ustavili pri tamkajšnjem sirarju, se okrepčali z njegovimi dobrotami. Če vas...

 

več

PO DOLINI KANOMLJICE NA KRNIŠKO PLANOTO

Kanomlja je dolga in globoko vrezana dolina, ugnezdena med sončne, s kmetijami posejane strmine Krniškega grebena in strma osojna pobočja Vojskarske planote. Na koncu Kanomlje - Oblakovem vrhu, se vam na sedlu odpre čudovit razgled na dolino Hotenje in na drugo stran nazaj po dolini Kanomljice.

Krniška planota, ki se nahaja na okoli 1000 m nad morjem očara s prvobitnostjo narave, ter bogato ponudbo lokalnih kmetij.

 

več

IZ LEDIN NA SIVKO

Na kolesu (lahko pa tudi peš) na Ledinski planoti zadihate s podeželsko naravo, slikovitimi vasicami, prisluhnete pripovedi Rapalske meje in začutite sporočilno moč dediščine starožitnih domačij. V vročih poletnih dneh si lahko poiščete senco pod katero izmed mogočnih lip, se razgledate po Idrijski in Spodnjeidrijski kotlini ter poskusite domače specialitete, ki jih znajo pripraviti domačini.

 

več

PO SONČNI RAZGLEDNI POTI - VRSNIK

Vrsnik je "sončen otok", ki ga z ostalim Ledinskim svetom povezuje le ozek greben. Ves njegov rob se strmo spušča v grape Osojnice, Poljanske Sore in Žirovnice. Danes mejni otoček med Idrijskim in Cerkljanskim hribovjem je nekoč pripadal Žirovski fari.

 

več

PO ZAVRAŠKI PLANOTI

Sredi valujoče pokrajine stoji stara rovtarska vas Zavratec. Kmečko naselje, kjer mnoge trdne hiše krasijo umetelno klesani portali.

 

več

MATUCKARJEVA POT

Matuckarjeva pot je lahka krožna kolesarska pot, primerna za družinski izlet s kolesom. Dolga je 12 km in poteka po celotni zadloški ravnini, mimo domačij, pašnikov in drugih znamenitosti. Predstavlja krasen izlet v naravo, stran od ponorelega sveta, kjer se nadihate svežega zraka ter razgibate svoje telo in duha.

 

več

POT PO VISOKEM KRASU

Pot, ki jo lahko pričente že z Učno potjo Kraški gozd, vas popelje čez območje visokega krasa, kjer se na ogled ponujajo kraška polja s ponikalnicami in požiralniki, uvalami in vrtačami ter najgloblje brezno tega območja. Pot se priključi Matuckarjevi poti, za bolj zahtevne kolesarje priporočamo, da se odpravite še po Kamparetovi poti, kjer se bodo pred vami odprli lepi pogledi na dolino Idrijce. 

 

več

NA KOPANJE ALI PIKNIK V IDRIJSKO BELO

Na sotočju Belce in Idrijce, v krajinskem parku Zgornja Idrijca, je lepo urejeno naravno kopališče Lajšt. Tu se v prijetnem okolju sprostite in predate bogastvu neokrnjene narave krajinskega parka in njegovih naravnih posebnosti. 

Priporočamo vam zabavno izobraževalno interpretacijsko točko Geoparka Idrija "Prodišče je igrišče". Opremljena je z dobro poznanimi družabnimi igrami, kot so človek ne jezi se, volkalca, tančula ipd.. Figurice in kamenčke, ki jih potrebujete za igre, boste našli kar na prodišču.

 

več

Načrtuj