Za kolesarje

Kolesarjem je idrijsko hribovje pisano na kožo, saj nudi izbor slikovitih kolesarskih poti z nepozabnimi razgledi. 

Idrijsko hribovje ponuja pester izbor kolesarskih poti za vsak okus, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših poti za izkušene kolesarje. Vzponi na idrijske vrhove vas bodo prevzeli z nepozabnimi razgledi, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji spusta.

Za adrenalinske duše priporočamo obisk Bike Parka >>

Če nimate kolesa, si lahko v Hostlu Idrija izposodite gorska navadna ali e-kolesa.

ODKRIJTE KRAJINSKI PARK ZGORNJA IDRIJCA

Zagotovo kolesarska pot, ki si jo boste zapomnili po številnih zanimivostih, ki jih ob njej lahko pogledate. Že na začetku soteske Strug vas vabi Divje jezero, le nekaj sto metrov naprej se na ogled ponuja Tektonsko okno Strug - golica, kjer si kamnine ne sledijo v geološkem časovnem zaporedju. Ljubitelji plezanja najdete plezalni center Strug, malo naprej pa  naravno Kopališče Lajšt, kjer lahko uživate v neokrnjeni naravi, rekreaciji ter  gostinski ponudbi. Lajšt je odlično izhodišče za nadaljevanje poti po dolini Idrijce ali Belce ali za krožno pot po obeh dolinah. V dolini Belce najprej naletite na t.i. Babji zob, kamniti dolomitni osamelec ter se čez nekaj sto metrov odžejate z vodo iz izvirčka pri Znamenju pod Tršanovšami. Naprej po poti pozornost vzbujajo mogočne Belčne in Putrihove klavže, ki so služile plavljenju lesa za potrebe rudnika in mesta.

Cesta Krekovše – Vojsko je zaradi udora pod Tratnikom zaprta. Tako je do znamenitosti v zgornjem toku Idrijce moč dostopati iz Čekovnika (oz. iz SV strani).

 

more

PO DOLINI KANOMLJICE NA KRNIŠKO PLANOTO

Kanomlja je dolga in globoko vrezana dolina, ugnezdena med sončne, s kmetijami posejane strmine Krniškega grebena in strma osojna pobočja Vojskarske planote. Na koncu Kanomlje - Oblakovem vrhu, se vam na sedlu odpre čudovit razgled na dolino Hotenje in na drugo stran nazaj po dolini Kanomljice.

Krniška planota, ki se nahaja na okoli 1000 m nad morjem očara s prvobitnostjo narave, ter bogato ponudbo lokalnih kmetij.

 

more

IZ LEDIN NA SIVKO

Na kolesu (lahko pa tudi peš) na Ledinski planoti zadihate s podeželsko naravo, slikovitimi vasicami, prisluhnete pripovedi Rapalske meje in začutite sporočilno moč dediščine starožitnih domačij. V vročih poletnih dneh si lahko poiščete senco pod katero izmed mogočnih lip, se razgledate po Idrijski in Spodnjeidrijski kotlini ter poskusite domače specialitete, ki jih znajo pripraviti domačini.

 

more

PO SONČNI RAZGLEDNI POTI - VRSNIK

Vrsnik je "sončen otok", ki ga z ostalim Ledinskim svetom povezuje le ozek greben. Ves njegov rob se strmo spušča v grape Osojnice, Poljanske Sore in Žirovnice. Danes mejni otoček med Idrijskim in Cerkljanskim hribovjem je nekoč pripadal Žirovski fari.

 

more

PO ZAVRAŠKI PLANOTI

Sredi valujoče pokrajine stoji stara rovtarska vas Zavratec. Kmečko naselje, kjer mnoge trdne hiše krasijo umetelno klesani portali.

 

more

MATUCKARJEVA POT

Matuckarjeva pot je lahka krožna kolesarska pot, primerna za družinski izlet s kolesom. Dolga je 12 km in poteka po celotni zadloški ravnini, mimo domačij, pašnikov in drugih znamenitosti. Predstavlja krasen izlet v naravo, stran od ponorelega sveta, kjer se nadihate svežega zraka ter razgibate svoje telo in duha.

 

more

POT PO VISOKEM KRASU

Pot, ki jo lahko pričente že z Učno potjo Kraški gozd, vas popelje čez območje visokega krasa, kjer se na ogled ponujajo kraška polja s ponikalnicami in požiralniki, uvalami in vrtačami ter najgloblje brezno tega območja. Pot se priključi Matuckarjevi poti, za bolj zahtevne kolesarje priporočamo, da se odpravite še po Kamparetovi poti, kjer se bodo pred vami odprli lepi pogledi na dolino Idrijce. 

 

more

NA KOPANJE ALI PIKNIK V IDRIJSKO BELO

Na sotočju Belce in Idrijce, v krajinskem parku Zgornja Idrijca, je lepo urejeno naravno kopališče Lajšt. Tu se v prijetnem okolju sprostite in predate bogastvu neokrnjene narave krajinskega parka in njegovih naravnih posebnosti. 

Priporočamo vam zabavno izobraževalno interpretacijsko točko Geoparka Idrija "Prodišče je igrišče". Opremljena je z dobro poznanimi družabnimi igrami, kot so človek ne jezi se, volkalca, tančula ipd.. Figurice in kamenčke, ki jih potrebujete za igre, boste našli kar na prodišču.

 

more

Načrtuj