Za družine

Kjer je gostoljubje doma – Idrija, destinacija  za celotno družino

Idrija z okolico je ena sama dogodivščina. Odkrivanje razglednih točk, iskanje dinozavrovih stopinj ali babjega zoba, čofotanje na Lajštu, brbotanje Divjega jezera, začinjeno z okušanjem lokalnih dobrot kakovostnih sirarjev, čebelarjev in zeliščarjev ter spoznavanjem tradicionalne kulinarike v restavracijah, gostilnah ali na kmečkih turizmih.

NA RAUNFK DO BRUŠERSKEGA ŠKAFA

Vabimo vas na potep po zgodovini živosrebrnega rudnika malo drugače - s pohodom na Raufnk do Brušerskega škafa in ogledom interaktivne razstave v Topilnici Hg

Gre za ostanke dimnika (raufnka), ki so ga v času žganja živosrebrove rude, postavili 158 m visoko nad Idrijo. Na ta način so preusmerili strupene hlape živega srebra stran od peči,  ter s tem bistveno zmanjšali obremenjenost zdravja delavcev v topilnici.

Raufnk je ena najbolj priljubljenih rekreativno pohodniških točk domačinov in ostalih, saj ga letno obišče okoli 5.000 ljudi. Pot do Raufnka je nezahtevna, do vrha rabite iz centra Idrije 40 minut, mi pa vam ponujamo več.

 

 

 

 

more

NA RAUFNK DO TURŠKE NOGE

Vabljeni, da odkrijete skrivnost legende o Turški nogi.

Turška noga je velika skala z luknjami, ki spominjajo na stopinjo noge. Legendi sta dve. Prva pravi, da naj bi tam svojo stopinjo pustil Turk s konjem, ki je prijezdil v času turških vdorov na izvidnico, da pogleda ali se splača napasti Idrijo. Ko je sestopil s konja, da bi se razgledal proti Idriji, se mu je prikazala Marija z osličkom in jezdec se je s konjem vred pričel ugrezati v skalo. Uspelo naj jima bi zbežati in odtis, ki ga lahko opazite, če zlezete na skalo, spominja na kopito. Druga legenda pravi, da so Turki čez Gore prispeli do omenjenega kraja, tam pa je njihov poveljnik,  zaradi silno goste megle, prepričan, da so dosegli konec sveta, močno udaril ob tla in v skali pusti odtis vojaškega škornja.

 

 

 

 

more

Načrtuj