Skriti zakladi Idrije

TOMAŽEVA MIZA

V prelomni brazdi sredi gozda je naravno oblikovana velika kamnita miza višine dobre 3 m, obseg plošče pa okrog 5 m.  Svojo moč lahko preizkusite z rahlim zibanjem kamnite mizne plošče. Nad mizo, na Malem Kovku, je ohranjen en bunker iz italijanskega obrambnega sistema Alpski zid, vendar je težko dostopen in neoznačen. Do Tomaževe mize pridete iz Raen, če se odpravite po lepo prevozni makadamski gozdni poti do Zakovka in naprej do Dolenjih Dol ali od clamping in piknik prostora izpred Marjetnga doma.

TURŠKA NOGA ALI MARIJINA SKALA

Turška noga je velika skala z luknjami, ki spominjajo na stopinje nog in kopit, ki naj bi jih tam pustil Turk s konjem, ki je prijezdil v času turških vdorov na izvidnico, da pogleda ali se splača napasti Idrijo. Ko je sestopil s konja, da se bi razgledal proti Idriji, se mu je prikazal angel in jezdec se je s konjem vred ugrezati v skalo. Uspelo naj jima bi zbežati in pustiti v skali svoje odtise. Najdete jo na lepo označeni poti iz Rafunka proti Turški nogi (link na pohodne poti)

BABJI ZOB

Babji zob najdete v krajinskem parku Zgornja Idrijca, natančneje, če se odpravite na raziskovanje po poti iz naravnega kopališča Lajšt, v dolini Belce. Babji zob je več metrov visok dolomitni stolp, stisnjen na ozko brežino med potok Belca in cesto Idrijska Bela– Belčne klavže. Nastal je v svetlo sivem neplastnatem zgornjetriasnem dolomitu. Delno se je izoblikoval po naravni poti, delno so ga preoblikovali ob izdelavi ceste. Čez nekaj sto metrov se lahko odžejate z vodo iz izvirčka pri Znamenju pod Tršanovšami. Naprej po poti pozornost vzbujajo mogočne Belčne in Putrihove klavže (vodne pregrade), ki so služile plavljenju lesa za potrebe rudnika in mesta. Na ogled se lahko odpravite peš ali s kolesom.

 

Od kod kamnite »babe« in »dedci«?  Skalnate babe in dedci večinoma nosijo stara mitološka imena, neredko povezana z lokalnimi pripovedkami. Pogosto so babe in dedci okamneli zaradi preklinjanja ali pa zaradi drugih grehov. Baba se pojavlja v sestavljenih imenih babji zob, nos, glava, gora, brdo, potok, vrh, studenec, polje, gomila.

Načrtuj